Tech

Prototype Belgische ‘dronebot’ kan zonnepanelen op daken reinigen

Steeds meer huishoudens kiezen voor de installatie van zonnepanelen op hun daken. Maar die moeten voor een goede werking en optimale opbrengst wel af en toe gereinigd worden. Dat is niet altijd even eenvoudig, bijvoorbeeld omdat de panelen slecht bereikbaar zijn. De Belgische startup ART Robotics werkt nu aan een drone die in combinatie met een robot zonnepanelen op daken kan reinigen.

Clean tech

ART Robotics werd opgericht in 2018 en is gespecialiseerd in de toepassing van Robotics, IoT & AI ten behoeve van duurzame energieoplossingen en recycling (clean tech). Eén van de innovaties waar het bedrijf aan werkt is Helios, een geautomatiseerd reinigingssysteem voor zonnepanelen.

Het probleem is dat zonnepanelen na verloop van tijd bedekt raken onder een laagje stof en vuil. Dat heeft een negatieve invloed op de opbrengst van de pv-installatie. Om die reden moeten de panelen om de zoveel tijd worden gereinigd. Nu nog moet daarvoor iemand het dak op, om de panelen fysiek schoon te maken. Niet alleen is dat tijdrovend, het werk is ook niet zonder gevaar.

Helios moet daar verandering in brengen. Het systeem bestaat uit een automatisch vliegende drone, die een kleine robot – de Helios cleaning bot – op een paneel kan zetten. De robot maakt daarna automatisch het paneel schoon. De robot werkt zelfs onder een hoek en kan zelfstandig van paneel naar paneel oversteken.

Het idee is dat de drone steeds op een andere plek ingezet kan worden om schoonmaakrobots te plaatsen en weer op te halen. De robotkarretjes doen dus het echte poetswerk, daar hoeft de drone verder niet bij te zijn. Op die manier kan één medewerker op een dag tot acht verschillende installaties reinigen.

Prototype

De uitdagingen zijn talrijk. Om zowel drone als robot autonoom te laten werken is kennis nodig van beeldherkenning, machine learning, embedded software en mechatronica. Het team heeft inmiddels een eerste prototype gereed. Die kan alleen nog droogreinigen. Een versie die ook schoonmaakmiddelen kan meenemen staat voor 2023 op de planning. Dan wil het bedrijf ook de markt op, eerst in België, later ook in Nederland en Duitsland.

ART Robotics is nog op zoek naar partijen die geïnteresseerd zijn om de Helios in te gaan zetten. Het liefst gaat het bedrijf partnerschappen aan met pv-installateurs, die het systeem op basis van een leaseconstructie willen gaan inzetten. Per schoonmaakbeurt krijgt ART Robotics dan een percentage van de opbrengst.

Poetsen vs spuiten

Overigens is ART Robotics niet de enige partij die werkt aan een drone die zonnepanelen kan reinigen. Het Israëlische bedrijf Airobotics werkt ook aan een dronegebaseerd reinigingssysteem. Het verschil is dat de drone van Airobotics geen fysiek contact maakt met de panelen; in plaats daarvan spuit de drone de panelen schoon, door middel van een hogedrukreiniger.

(coverfoto: ART Robotics – via Solar Magazine)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier