Kijken: drone filmt tornado van héél dichtbij

Je hebt mensen die vluchten als er een tornado nadert en je hebt mensen die dan hun drone oplaten om ‘m van dichtbij te kunnen filmen. Storm chaser Reed Timmer is overduidelijk van die tweede categorie. Onlangs legde hij vanuit de lucht vast hoe een tornado een spoor van vernieling achterlaat in de Amerikaanse staat Kansas. Terwijl er in de tornado windsnelheden  van ruim 250 km/uur worden bereikt, heeft de drone amper last van de wind.

Twister

De tornado sloeg eind april toe boven Andover, een buitenwijk van de stad Wichita in Kansas. Bewoners werden door middel van sirenes gewaarschuwd om dekking te zoeken. Maar voor Reed Timmer was dat het sein om zijn drone, een DJI Mavic Air 2S, de lucht in te sturen en te gaan filmen.

Terwijl de storm windsnelheden bereikte van meer dan 250 km/uur en ruim twintig minuten lang huishield boven de wijk, bleef de drone wonderwel stabiel in de lucht hangen. Op Twitter legt Timmer uit hoe dat kan: “Het is moeilijk te beschrijven hoe kalm/laminair de atmosfeer rond de Andover-tornado was. De drone voelde zelfs nauwelijks een briesje”, zegt Timmer. “Precies wat ik had verwacht bij een tornado die via het dynamic pipe effect neerkomt.”

Enorme schade

In een andere dronevideo, die kort na het overtrekken van de storm werd gemaakt, is te zien tot hoeveel schade de tornado leidde. Wonderwel vielen er geen slachtoffers als gevolg van de orkaan.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier