Nieuws

Canadese ambulance-drone voor het eerst ingezet in Oekraïne

Afgelopen week is er in Oekraïne voor het eerst gebruik gemaakt van één van de medical response drones die geleverd zijn door het Canadese bedrijf Draganfly. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. Medewerkers van noodhulporganisatie Revived Soldiers Ukraine (RSU) zijn inmiddels getraind in het gebruik van het systeem. De organisatie wil de drones in tien getroffen steden gaan inzetten, waaronder Kyiv en Kharkiv.

Medische luchtbruggen

De medical response drone van Draganfly is uitgerust met een speciaal voor medische doeleinden ontwikkelde transportbox voorzien. Deze kan tot 17,5 kg aan temperatuurgevoelige medische benodigdheden vervoeren, waaronder bloed, farmaceutische producten, insuline/medicijnen, vaccins, water en wondverzorgingskits. De box kan dankzij een uniek snelkoppelsysteem eenvoudig onder de drone bevestigd worden.

In samenwerking met Coldchain Delivery Systems werd de eerste drone op 1 mei in Polen afgeleverd, waarna het systeem naar Oekraïne werd getransporteerd. Aanvankelijk zal Draganfly tien van haar medical response drones leveren. Dat moeten er uiteindelijk vele tientallen worden. De drones zullen in Oekraïne worden ingezet om medische luchtbruggen op te zetten naar locaties die moeilijk te bereiken zijn.

‘Hele prestatie’

“Het is een hele prestatie geweest om de Medical Response Drone van Draganfly naar RSU te krijgen”, zegt Wayne Williams, directeur van Coldchain Delivery Systems. “De situatie in Oekraïne blijft snel veranderen. De medische responsdrones van Draganfly zullen helpen met de tijdige levering van temperatuurgevoelige medische benodigdheden en levensreddende apparatuur op gevaarlijke en moeilijk bereikbare plaatsen.”

(foto’s: @aerorozvidka)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier