Productnieuws

DJI lanceert Mini 3 Pro; eerste reviews overwegend positief

Eind 2019 zette DJI de dronewereld op z’n kop met de introductie van de Mavic Mini. Een kleine drie jaar later schudt DJI de markt voor kleine drones opnieuw op met de lancering van de Mini 3 Pro. Gebleven is het lage gewicht van net geen 250 gram. Nieuw is de introductie van sensoren voor obstakeldetectie, een geheel nieuwe controller met ingebouwd scherm en een 48 MP camera die 90º kan draaien voor verticale opnamen. De eerste internationale reviews zijn overwegend positief.

Kleine drone, grote belofte

In de afgelopen weken lekten er al de nodige foto’s en specificaties uit van de nieuwe DJI Mini 3 Pro. Het was al even duidelijk dat DJI een inhaalslag te maken had nadat het bedrijf als eerste een grote positie verwierf op het gebied van sub-250 gram cameradrones, met de Mavic Mini en later de Mini 2. Maar concurrenten Autel Robotics en Hubsan slaagden er als eersten in om zaken als obstakeldetectie toe te voegen, en er werd lovend gesproken over de prestaties van met name de Autel Nano+ drone.

Met de nieuwe Mini 3 Pro richt DJI zich op de groeiende groep mensen die zich niet te druk willen maken over regelgeving, maar die wel mooie plaatjes willen kunnen maken. Dankzij het lage gewicht van net geen 250 gram valt de drone (vooralsnog) in de lichtste classificatie van de Open categorie, namelijk categorie A1. Dat betekent dat je geen dronebewijs nodig hebt om met deze drone te mogen vliegen, en je mag er zelfs mee boven mensen (maar geen menigten) vliegen.

Nieuw zijn de sensoren voor obstakeldetectie. De camera kan 90º draaien voor vertical shots.

Vooruitgang op meerdere fronten

Ondanks het geringe gewicht biedt de Mini 3 Pro vooruitgang op meerdere fronten. Ten opzichte van de Mini 2 vallen direct de nieuwe ‘ogen’ voor het waarnemen van obstakels op. In voorwaartse vliegrichting kan de Mini 3 Pro automatisch obstakels ontwijken en crashes vermijden. Een andere nieuwigheid betreft de mogelijkheid om de camera 90º te draaien. Ook nieuw is de mogelijkheid om de camera naar boven te draaien.

De camera zelf is ook onder handen genomen. Ten eerste is de lichtgevoeligheid verbeterd dankzij het grotere diafragma van f/1.7. Daardoor kun je ook tijdens de schemering beelden van hoge kwaliteit maken, met weinig ruis. Ten tweede biedt de sensor een veel hogere fotoresolutie, namelijk 48 megapixels. Ten derde is het nu mogelijk om met hoge framerates te filmen in 4K. Ten vierde is de mogelijkheid toegevoegd om te filmen in D-Cinelike, waardoor je wat meer speelruimte hebt tijdens het color graden van beeldmateriaal. En niet onbelangrijk: het is nu ook mogelijk om opnamen te maken met HDR (tot 30 fps), voor extra dynamisch bereik.

Veel features

De DJI Mini 3 Pro biedt veel features. Dankzij de nieuwe sensoren biedt de Mini 3 Pro APAS 4.0, een systeem voor het ontwijken van obstakels. Dit werkt in voorwaartse, achterwaartse en neerwaartse vliegrichting. Verder biedt de drone ActiveTrack 4.0, Spotlight 2.0 en Point of Interest 3.0. Al deze features vallen onder de noemer FocusTrack. En door middel van MasterShots en Timelapse kun je eenvoudig creative filmpjes en hyperlapses maken.

Uiteraard is het ook mogelijk om panorama’s te maken, namelijk 180°-, groothoek-, verticale en bolpanorama-opnamen. Uniek is ook de mogelijkheid om de camera 90º te draaien, voor het maken van verticale video’s en foto’s, geoptimaliseerd voor sociale media. DJI noemt dit True Vertical Shooting. Verder biedt de DJI Mini 3 digitale zoom, om objecten dichterbij te halen. Dit kan tot maximaal 4x zoom. Dit gaat dan wel ten koste van de beeldkwaliteit.

De Mini 3 kan bestuurd worden met de RC-N1 (links) en de nieuwe DJI RC

Optioneel tot 47 minuten vliegtijd, controller met display

DJI heeft ook op het gebied van vliegtijd verbeteringen doorgevoerd. De standaardaccu die bij de drone wordt geleverd biedt iets meer dan een half uur vliegtijd. Er komt ook een speciale ‘battery plus’, die vliegtijden tot 47 minuten mogelijk maakt. Deze zal vanwege het iets hogere gewicht alleen niet in de EU op de markt worden gebracht (maar wellicht kun je die tzt via andere kanalen aanschaffen).

De controller die DJI bij de Mini 3 Pro levert is dezelfde als die van de Mini 2 en Mavic 3, de RC-N1. Gebruikers kunnen er ook voor kiezen om de Mini 3 Pro te bestellen met de nieuwe DJI RC controller. Deze biedt een groot ingebouwd display, zodat geen smartphone of tablet meer nodig hebt. Ook biedt deze controller een extra draaiwieltje, waarmee je de (digitale) zoom kunt bedienen. Als je al een RC-N1 hebt liggen, kun je de Mini 3 Pro ook ‘kaal’ bestellen.

Eerste reviews en reacties

Wereldwijd zijn er direct na de aankondiging van de Mini 3 Pro al wat eerste reviews en beschouwingen gepubliceerd. Deze zijn overwegend positief.

DPReview:

“De perfecte drone bestaat niet. Ik was echter aangenaam verrast door hoe goed de Mini 3 Pro bleek te zijn. Hij is prachtig ontworpen, manoeuvreert meesterlijk, kan uitdagende weersomstandigheden aan, vliegt stil met gemiddeld 45 minuten per batterijlading (met optionele batterij) en onderhoudt een solide verbinding met de controller. Wat DJI heeft gemaakt, is een onmisbare drone van minder dan 250 g. Met een verbeterde afstandsbediening en snelle connectiviteit met GPS hebben ze echt iets spectaculairs gebouwd die ook door professionals gewaardeerd zal worden. Het is echter jammer dat sommige functies, waaronder FocusTrack en APAS 4.0, niet werken bij het opnemen van 4K-video.”

Tweakers:

“Dankzij de professionelere specificaties, met een grotere sensor, een betere gimbal en sensoren waarmee hij objecten kan ontwijken, wordt hij een interessant alternatief voor de zwaardere ‘legacy’-drones. Het is knap dat DJI zoveel techniek in zo’n kleine en lichte behuizing kon proppen. Daarmee is het, mede vanwege de regels, een interessant alternatief voor de grotere en zwaardere drones. Alles bij elkaar is dat wat ons betreft een Excellent Award waard.”

Techadvisor:

“Het zal behoorlijk pijn doen in je portemonnee, maar de Mini 3 Pro is de meest capabele sub-250g-drone die we ooit hebben beoordeeld. Maar de prijs en het Pro-achtervoegsel worden grotendeels gerechtvaardigd door de aangeboden functies en beeldkwaliteit.”

Engadget:

“DJI’s Mini 3 Pro is de nieuwe koning van de lichtgewicht drones. Hij is zeer geschikt voor avontuurlijke sporten, natuur, wandelen en meer, dankzij de indrukwekkende tracking en het vermijden van obstakels. Het is ook een geweldige camera voor sociale activiteiten en zelfs professionele shoots voor bruiloften en evenementen.”

Regelgeving

De DJI Mini 3 Pro weegt 249 gram, zonder toevoeging van accessoires. Dat betekent dat je tot eind 2023 kunt vliegen in Open categorie A1. Een dronecertificaat is niet nodig, registratie als eigenaar wel. Onduidelijk is nog of de Mini 3 Pro na 1-1-2024 in deze subcategorie gebruikt mag blijven worden, want de drone heeft geen C1-label, en het is de vraag of die achteraf toegekend kan worden. Als dat niet zo is, dan bestaat de kans dat de Mini 3 Pro per 2024 ‘verbannen’ wordt naar Open categorie A3.

Adviesprijzen en beschikbaarheid

Zoals je gewend bent van DJI kun je de drone in verschillende uitvoeringen kopen. Nieuw is de optie om de drone zonder controller te kopen. In dat geval ben je ‘slechts’ 739 euro kwijt. De standaarduitvoering (met RC-N1 controller) zet je 829 euro terug. De meest uitgebreide versie, met DJI RC controller, kost 999 euro. Bij alle uitvoeringen kun je de optionele Fly More Kit bijbestellen voor 189 euro. Let wel: er wordt geen USB-charger geleverd bij de drone. Die zul je dus los bij moeten bestellen.

 • DJI Mini 3 Pro: € 739,-
 • DJI Mini 3 Pro + RC-N1 controller: € 829,-
 • DJI Mini 3 Pro + DJI RC controller: € 999,-
 • Fly More Kit: € 189,-

Specificaties

Drone

 • Maximale vliegsnelheid: 16 m/s (S mode) – 10 m/s (N Mode) – 6 m/s (C Mode)
 • Maximale vlieghoogte: 4.000 meter
 • Maximale vliegtijd: 34 minuten (standaardaccu) / 47 minuten (plus accu)
 • Maximale vliegafstand: 18 km
 • Windbestendigheid: 29 tot 38 km/uur (5 Bft)
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth 5.2
 • Temperatuurbereik: 0 tot 40°C
 • Positionering (GNSS): GPS + Galileo + BeiDou

Camera

 • Sensor: 1/1.3″ CMOS
 • Resolutie: 48 MP
 • Lens FOV: 82.1°/ 24 mm equivalent
 • Diafragma: f/1.7
 • Tot 4x digitale zoom
 • Focusbereik: van 1 m to ∞
 • Video 4K/2.7K/FHD, optie voor HDR video
 • Slow Motion: 1920 x 1080
 • QuickShots: Dronie, Rocket, Circle, Spiral, Asteroid, Boomerang

Videotransmissie

 • Videotransmissiesysteem: DJI O3
 • Live beeldweergave: 1080p bij 30fps
 • Frequentiebereik: 2.400 tot 2.4835GHz | 5.725 tot 5.850GHz
 • Vertraging drone – controller: 120 ms (gemiddeld)
 • Bereik met sterke interferentie → ca. 1.5 tot 3 km | gemiddeld → 3 tot 7 km | zwak → 7 tot 12 km
 • Antennes: 4 antennes, 2T4R

Accu

 • Capaciteit: 2.453 mAh
 • Gewicht: 80.5 gram
 • Spanning: 7.38 Volt
 • Accutype: Li-ion
 • Oplaadtijd: 64 minutenOplader: DJI 30W USB-C of anders
De specificaties van de DJI Mini 3 Pro vergeleken met die van andere drones. (Klik voor vergroting)
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

10 gedachten over “DJI lanceert Mini 3 Pro; eerste reviews overwegend positief

 • Ik vind ‘m cosmetisch lelijker geworden en ik zie niets dat met mijn huidige drones niet kan, dus ik laat ‘m voorbij gaan. Maar het nieuwe zit ‘m vooral in hoe klein en hoe licht die is. Als je daar waarde aan hecht in verband met regelgeving lijkt het me een uitstekende keuze. Maar ook een beetje té opgehyped. Elke nieuwsleak moest aan de grote klok gehangen worden en wat zien we uiteindelijk? Niets nieuws, het is alleen lichter. Oh ja, het opstartgeluidje dat ie maakt, dat is nieuw. Verder wordt de drone vooral aangeprezen gekoppeld aan affiliate links en gesponsorde video’s. 😋

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Dat er weer volop hype is ontstaan, kan ik niet ontkennen (ben er zelf ook medeplichtig aan). Toch vind ik de Mini 3 toch wel interessanter dan gemiddeld. Vooral de optie om de camera omhoog te draaien kan interessant zijn voor inspectiewerk/fotogrammetrie in de bebouwde kom. En ik vind die nieuwe RC ook een hebbeding, veel handiger tijdens het maken van travel video’s dan het geklooi met een losse telefoon. Verder ben ik heel benieuwd naar die ‘battery plus’ en de vliegtijd van ruim drie kwartier. Je raadt het al; in huize Dronewatch is al op de ‘order’ button geklikt…

   Beantwoorden
   • William van Beek

    Hier ook besteld. Die grotere batterij gaat echter niet naar Europa komen. Die zal je via grijze import moeten kopen.

    Beantwoorden
 • Cosmetisch vind ik beslist niet interessant al was het een baksteen :). Het gaat mij erom wat ie meer doet dan mijn huidige drone, de mini-2 en dat is behoorlijk meer. Vooral op foto en video gebied en het formaat/gewicht is dit de drone die ik graag in m’n fietstas wil hebben.
  De nieuwe RC is precies wat ik zoek zodat m’n phone gebruikt kan worden voor andere zaken. Ik denk er sterk over na om het hele pakket te bestellen dus met nieuwe RC incl. extra pakket met de filters etc.
  Ga wel eerst even wat objectieve reviews bekijken alvorens de stap te nemen.

  Beantwoorden
 • Zal de nieuwe RC ook los verkocht gaan worden en te combineren zijn met andere dji drones?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Helaas geeft DJI daar op dit moment nog geen duidelijkheid over. Ik verwacht zelf dat de DJI RC wel zal samenwerken met de Mavic 3 (ook op basis van Ocusync 3), maar niet met de Mini 2 of andere wat oudere DJI-drones. Ook is op dit moment niet duidelijk of de DJI RC los te koop zal zijn op een gegeven moment.

   Beantwoorden
   • William van Beek

    Het zou mij verbazen als de RC Pro ‘lite’ compatible wordt met de Mavic 3. Dat zou de verkoop van de RC Pro flink kannibaliseren. Andersom denk (en hoop ik) dat de RC Pro (van de Mavic 3) wel te gebruiken is met de Mini 3 Pro. Dat mag ook wel als je 1000 euro betaald hebt voor een controller ;).

    Beantwoorden
 • Ik zal de mini 3 absoluut kopen, maar twijfel of ik de drone koop zonder controller (gezien ik over een RC-N1 beschik) of met de nieuwe RC controller.

  Jammer dat er inderdaad nergens uitsluitsel te vinden is of de nieuwe RC ook kan gebruikt worden op andere recente drones zoals de air2s 🙂

  Beantwoorden
 • Waarom bestaat er een kans dat deze drone vanaf 2024 ‘verbannen’ wordt naar categorie A3? Dat geldt volgens mij alleen voor drones tussen de 250 en 500 gr, drones onder de 250 gr blijven na 2024, ook zonder C1 keuemerk in categorie A1 vallen!

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Het venijn zit ‘m in de definitie van het gewicht van de drone. EASA kijkt in principe naar de mtow van een drone (max take-off weight). De mtow van de Mini 3 is zeker hoger dan 250 gram, maar DJI geeft hem simpelweg niet op. Dus gebruikers worden in het ongewisse gelaten.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier