Incident

Toenemend aantal dronecrashes bij toeristische hotspots in Italië

Wat hebben de Toren van Pisa, het Palazzo Venezia en het Colosseum met elkaar gemeen? Je mag er niet vliegen met je drone. Toch laat een groeiend aantal toeristen er hun drone opstijgen om even vanuit de lucht wat kiekjes te maken van de historische gebouwen. Maar dat gaat niet altijd goed: alleen al in de maand april werden er meerdere dronecrashes gemeld bij verschillende toeristische hotspots in Italië.

Vliegrestricties

Sinds de coronalockdowns werden opgeheven is het weer een drukte van belang bij de Italiaanse toeristische trekpleisters. Massaal bezoekt men weer historische gebouwen, die daarbij natuurlijk ook veelvuldig worden gefotografeerd. Steeds vaker gebeurt dat ook per drone: een toenemend aantal toeristen draagt een pocketformaat drone bij zich om her en der vanuit de lucht wat opnamen te maken tijdens hun vakantie.

Helaas is het op veel populaire plekken in Italië verboden te vliegen. Zo ligt heel Pisa in het gecontroleerde luchtruim van de nabijgelegen luchthaven. En boven het historische centrum van Rome en het Vaticaan is een algehele no-flyzone ingesteld. Dus ook al biedt de Europese regelgeving meer mogelijkheden om boven stedelijke gebieden te vliegen met (lichtgewicht) drones, bij de Toren van Pisa, het Palazzo Venezia en het Colosseum heb je als dronevlieger niks te zoeken.

Het centrum van Rome en Vaticaanstad zijn gemarkeerd als no-flyzone. Bron: Guardian/Altitude Angel

Crashes

Helaas is niet iedereen even goed geïnformeerd over de droneregelgeving en lokale vliegrestricties in Italië. Dat leidt niet alleen tot tal val illegale dronevluchten, maar ook tot een toenemend aantal crashes tegen de historische gebouwen.

Zo vloog in de avond van 23 april een 39-jarige Argentijn met zijn drone tegen het dak van het Palazzo Venezia, een paleis uit de 15e eeuw. Kort daarna werd de man ingerekend door de Carabinieri. Volgens de politie had de man geen idee van het verbod op drones boven de historische binnenstad. Zijn drone werd in beslag genomen en de man hangt strafrechtelijke vervolging boven het hoofd.

Maar er waren recentelijk meer incidenten. Op 25 april werd een 32-jarige toerist uit Roemenië staande gehouden door de politie, terwijl hij met zijn drone boven het Piazza dei Miracoli naast de Toren van Pisa aan het vliegen was. Hij wilde de scheve toren vanuit de lucht vastleggen. Een paar dagen daarvoor crashte de drone van twee toeristen van 18 en 26 uit Mexico tegen het befaamde monument. Gelukkig ontstond daarbij geen schade. Ook hun drone werd in beslag genomen.

Een door de Carabinieri in beslag genomen drone.

Risico’s

De risico’s die de illegale vluchten met zich meebrengen zijn talrijk. Zo kan een drone die uit de lucht valt leiden tot verwondingen bij mensen op de grond, zeker in het geval van drukbezochte trekpleisters. Ook bestaat de kans op schade bij een aanvaring met een monumentaal gebouw. Het nachtmerriescenario is dat de accu van een drone vlam vat als gevolg van een crash, met alle gevolgen van dien.

Naar verluidt zijn er in Italië nog geen boetes uitgedeeld voor illegale dronevluchten. De hoogte hiervan kan variëren van 516 to maar liefst 64.000 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier