Nieuws

Alle gevangenissen in Nederland krijgen dronedetectors

Alle penitentiaire inrichtingen in Nederland krijgen de beschikking over systemen waarmee ongewenste drones gedetecteerd kunnen worden. Ook onderzoekt Dienst Justitiële Inrichtingen de inzet van apparatuur waarmee drones verstoord of zelfs onderschept kunnen worden. Dat meldt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in zijn beantwoording van recente kamervragen over het groeiende probleem van dronesmokkel.

Overal detectors

In toenemende mate worden drones gebruikt om drugs, telefoons, cash en zelfs viagrapillen over de gevangenismuren te brengen. Dit tot grote frustratie van het gevangenispersoneel: onlangs pleitte vakbond FNV daarom voor snelle maatregelen tegen dronesmokkel. Al in 2019 beloofde toenmalig minister Dekker dat er anti-dronemaatregelen bij gevangenissen zouden komen, maar daarna werd er weinig voortgang geboekt. Dit leidde tot kamervragen door Michiel van Nispen van de SP.

In zijn schriftelijke antwoorden op die kamervragen zegt minister Weerwind dat Dienst Justitiële Inrichtingen het probleem onderkent, en dat de dienst er alles aan doet om dronesmokkel tegen te gaan. Volgens de minister beschikken vijf gevangenissen in Nederland inmiddels over detectors waarmee drones kunnen worden gesignaleerd. Dergelijke systemen zullen binnenkort bij alle gevangenissen geïnstalleerd worden.

Systemen

Om wat voor detectiesystemen het gaat, wordt niet duidelijk uit de antwoorden. Sommige systemen, zoals AeroScope van dronefabrikant DJI, vangen (onversleutelde) radiosignalen op die uitgezonden worden door drones. Deze signalen bevatten informatie over de locatie van de drone en de opstijglocatie. Dergelijke systemen kunnen echter niet alle merken en typen drones detecteren, of kunnen om de tuin worden geleid door middel van packet spoofing.

Andere systemen werken op basis van radar of akoestische detectie, waardoor ze in principe ook andere merken en modellen drones kunnen opmerken. Dergelijke systemen kunnen echter niet de locatie van de piloot op de grond bepalen, waardoor het moeilijker is om de dronepiloot op heterdaad te betrappen. Er bestaan ook combinaties van systemen.

No-flyzones

De minister meldt verder dat alle gevangenissen inmiddels zijn aangemerkt als no-flyzone voor drones. Dat is overigens amper een belemmering voor kwaadwillenden: die kunnen de zonering omzeilen door het geofencingsysteem in hun drones te hacken, of zelfs door drones te gebruiken die helemaal geen ondersteuning voor geofencing bieden, zoals zelfbouwdrones of kleine speelgoeddrones.

Minister Weerwind gaat nog in gesprek met minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat over de optie om een algeheel vliegverbod boven PI’s in te stellen.

Verdere maatregelen

Naast detectie onderzoekt Dienst Justitiële Inrichtingen het gebruik van stoorzenders en zelfs maatregelen om drones fysiek te onderscheppen. Weerwind benadrukt dat dergelijke technologieën nog in de kinderschoenen staan en dat de huidige wettelijke kaders het gebruik van bijvoorbeeld stoorzenders niet zomaar toestaan, mede vanwege de risico’s voor bijvoorbeeld het vliegverkeer.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier