Gerucht

DJI’s volgende drone ‘Avata’ betreft mogelijk een CineWhoop

De lancering van de DJI Mini 3 Pro is nog maar net achter de rug en nu al draait het geruchtencircuit weer op volle toeren. Er is sprake van een geheel nieuw model drone, die ‘Avata’ lijkt te gaan heten. Het zou gaan om een drone van het type CineWhoop, speciaal bedoeld voor het maken van indoor fly-through video’s. Dergelijke drones kenmerken zich door de afgeschermde propellers en kleine omvang, zodat er veilig mee nabij mensen gevlogen kan worden.

Soort CineWhoop

Vorig jaar betrad DJI de markt voor FPV drones met de DJI FPV drone. Het ging daarbij om een toestel met ingebouwde camera, die compleet geleverd werd me Goggles en controller. De drone was specifiek bedoeld voor outdoor gebruik. Voor beginnende FPV-vliegers voorziet de drone in verschillende functies om het FPV vliegen te ondersteunen, waaronder een GPS mode. Echte die-hards kunnen ook kiezen voor een full manual mode.

Sinds de lancering van de DJI FPV is het fenomeen FPV dronevideo verder in populariteit toegenomen. Vooral de cinematische indoor fly-through video’s, waarbij je per drone in één vloeiende beweging door een gebouw of ruimte vliegt, spreken veel kijkers tot de verbeelding. Maar voor het maken van dat soort video’s is de DJI FPV niet bepaald geschikt, mede vanwege zijn hoge gewicht en afhankelijkheid van GPS.

Om dit gat te vullen komt DJI volgens de laatste geruchten later dit jaar met een geheel nieuw type drone op de markt, de Avata. Het zou gaan om een zogenaamde CineWhoop: een lichtgewicht drone met omsloten propellers, zeer geschikt voor het maken van indoor FPV droneshots. Er is zelfs al een 3D render opgedoken van hoe de aanstaande drone eruit zou gaan zien. Maar in tegenstelling tot ‘echte’ CineWhoops zou de Avata ook geschikt zijn voor beginnende FPV dronevliegers.

Vermeende specs

Het leakaccount @DealsDrone meldt de volgende specs:

 • Compact formaat, gewicht ca. 500 gram
 • Geschikt voor indoor vliegen
 • Beeldkwaliteit vergelijkbaar met die van de Mini 3 Pro
 • Lange vliegtijd
 • Geen manual mode
 • Head chase-modus
 • Trillingsfunctie
 • Touchpad menu op videobril
 • Videobril maakt verbinding met telefoon

Twee dingen vallen op: ten eerste het feit dat de drone geen ondersteuning zou bieden voor manual mode, wat nu juist de essentie is van het vliegen met een CineWhoop. In plaats daarvan zou DJI een ‘head chase-modus’ hebben ontwikkeld, die het volgen van een onderwerp of het vliegen door een lastig parcours makkelijker zou moeten maken.

Lancering

De Avata drone zou ergens in de zomer gelanceerd worden. Waarschijnlijk zullen er de komende weken wel meer geruchten naar buiten komen over de Avata. Tot die tijd moeten we het doen met de 3D render die gebaseerd zou zijn op onderstaande afbeelding in een DJI-patentaanvraag.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “DJI’s volgende drone ‘Avata’ betreft mogelijk een CineWhoop

 • Laat DJI alsjeblieft wegwezen uit de FPV sector.
  Straks weer strengere regels omdat beginende piloten laagvliegen en er gevaarlijke situaties ontstaan.

  Beantwoorden
  • William van Beek

   Ligt dat aan DJI of aan de dronepiloot?

   Laat Porsche, Ferrari, Lamborghini alsjeblieft wegwezen uit Nederland? Zelfde stelling, slaat ook nergens op.

   Hoe meer drone gerelateerde producten hoe beter. Het is aan de gebruiker om daar verstandig mee om te gaan en de regels te respecteren.

   Overigens laat ik dit DJI (fpv) product ook schieten. Niet aantrekkelijk (voor mij).

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier