Review

DJI Mini 3 Pro: eerste indrukken en voorbeelden

Vorige week lanceerde DJI de Mini 3 Pro, een sub-250 gram minidrone met een verbeterde camera en de toevoeging van obstakeldetectie. Haye Kesteloo van DroneXL heeft de Mini 3 Pro al enige tijd in huis en is naar eigen zeggen erg onder de indruk van de drone. In dit artikel lees je zijn eerste ervaringen met de DJI Mini 3 Pro en vind je voorbeeldfoto’s en video’s die gemaakt zijn met DJI’s nieuwste creatie.

Klein en licht

Wanneer je de DJI Mini 3 Pro voor het eerst oppakt, merk je meteen hoe klein en lichtgewicht hij is. Als de vrij grote controller er niet was geweest, zou je de drone gemakkelijk in je zak kunnen stoppen en overal mee naartoe kunnen nemen.

De beste drone is degene die je bij je hebt. Foto: DroneXL

Hoewel het zo’n kleine en lichtgewicht drone is, betekent dit niet dat de DJI Mini 3 Pro niet vol zit met functies. Deze drone kan foto- en videokwaliteit leveren die voorheen voorbehouden was aan veel duurdere en grotere drones. Met de DJI Mini 3 Pro heeft DJI een drone uitgebracht die rechtstreeks zal concurreren met enkele van hun eigen duurdere producten, zoals de DJI Air 2S en zelfs de DJI Mavic 3.

In dit artikel met mijn eerste indrukken van de DJI Mini 3 Pro, zal ik alle specificaties en functies van de DJI Mini 3 Pro overslaan, aangezien je die informatie rechtstreeks van de DJI-website kunt krijgen. In plaats daarvan bespreekt dit artikel mijn ervaringen met het vliegen met de DJI Mini 3 Pro bij weinig licht en harde wind langs de Hudson River in New York.

Voordelen

Laat ik beginnen met de goede, zo niet geweldige functies van de DJI Mini 3 Pro! Ik houd van de eenvoud van deze kleine en lichtgewicht drone. Als er ooit een drone was die gemakkelijk mee te nemen is, dan is het deze wel.

Ik heb de DJI Mini 3 Pro in bruikleen gekregen van DJI met zowel de DJI RC-N1 als de nieuwe DJI RC met een ingebouwd 5,5-inch display. Ik denk dat deze controller de beste keuze is, omdat je je smartphone niet langer nodig hebt en het scherm voldoende helder is om in zonnige omstandigheden te gebruiken.

De nieuwe DJI RC. Foto: DroneXL

Bij het opstarten van de DJI Mini 3 Pro merk je ook meteen hoe stil hij is. Greg van het Pilot Institute heeft onlangs de geluidsniveaus van verschillende DJI-drones gemeten en bevestigd dat dit verreweg de stilste DJI-drone is die ’s werelds grootste dronefabrikant te bieden heeft. Klein, stil en wendbaar: de DJI Mini 3 Pro is een drone die je overal mee naartoe kunt nemen en niet snel tot overlast zal leiden.

Hoewel ik nooit fan ben geweest van de portretmodus, is het moeilijk te ontkennen dat verticale afbeeldingen en video steeds belangrijker zijn geworden vanwege sociale-mediasites zoals TikTok en Instagram. Met de DJI Mini 3 Pro kun je rechtstreeks vanuit de drone in portretmodus opnemen, waardoor het veel gemakkelijker en sneller is om je luchtopnames op sociale media te delen.

De DJI Mini 3 Pro heeft dubbele native ISO en een ‘grote’ sensor die bijna twee keer zo groot is als die van zijn voorganger, de DJI Mini 2. DJI zegt dat de sensor in de DJI Mini 3 Pro bijna presteert alsof het een 1-inch sensor betreft. Dit betekent dat je kunt fotograferen en filmen bij weinig licht en veel betere resultaten krijgt met minder ruis.

Verder ben ik zeer tevreden met de vliegtijd die ik uit de DJI Mini 3 Pro haal. Met de standaard accu kun je ruim 30 minuten vliegen, terwijl de optionele ‘plus’ vliegaccu’s de vliegtijd in ideale omstandigheden verlengen tot ongeveer 47 minuten. (Deze zullen echter niet in de EU op de markt gebracht worden, omdat de drone met deze accu meer dan 250 gram weegt.)

De standaard accu biedt ruim 30 minuten vliegtijd. Foto: DroneXL

Nadelen

Hier zijn enkele dingen die ik minder leuk vind aan de DJI Mini 3 Pro.

De DJI Mini 3 Pro kan goed omgaan met harde wind, maar de ultralichte drone wordt behoorlijk op de proef gesteld bij windstoten. Dit kan leiden tot onrustige dronebeelden. Dit komt niet echt als een verrassing: als je een drone zo licht maakt, heeft dat zo z’n keerzijdes. En een daarvan is dat sterke en windvlagen de drone dusdanig laat schudden dat de gimbal het gewoon niet bij kan houden.

Toen ik met de DJI Mini 3 Pro over de Hudson River vloog bij sterke wind, merkte ik dat sommige beelden niet zo vloeiend werden, omdat drone en gimbal het schudden maar beperkt kunnen compenseren. Maar zorgwekkender dan de wiebelende drone-opnames was het feit dat de drone zó hard moest werken om windvlagen te overwinnen, dat ik waarschuwingen voor oververhitting op de controller kreeg. Hoewel dit enige zorg baarde, kon ik in eerste instantie in ieder geval blijven vliegen met de DJI Mini 3 Pro zonder noemenswaardige problemen.

Op een gegeven moment leek het er echter op dat de oververhitting van de drone het O3-videotransmissiesignaal begon te beïnvloeden. Het signaal viel een aantal keer uit en op een gegeven moment was ik bang dat ik de minidrone kwijt zou raken. Gelukkig was de automatische Return-to-Home-functie geactiveerd en vloog de DJI Mini 3 Pro terug naar de parkeerplaats waar de drone was opgestegen. De drone vloog op een hoogte van ongeveer 30 meter en was minder dan een halve kilometer van me verwijderd toen ik het signaalverlies ondervond.

Zoals je misschien in andere recensievideo’s hebt gezien, is het probleem van oververhitting ook door andere recensenten ervaren. Ik denk dat als je zo’n kleine en lichtgewicht drone maakt met bijna professionele video-opnamemogelijkheden, er altijd sprake is van compromissen. De oververhitting van de DJI Mini 3 Pro lijkt zijn achilleshiel te zijn en is iets om rekening mee te houden tijdens het vliegen.

Veel mensen hebben opgemerkt dat de DJI Mini 3 Pro niet bijzonder mooi is. Sommigen hebben zelfs gezegd dat het de lelijkste drone is die ze ooit hebt gezien. En hoewel er over smaak niet te twisten valt, kan ik alleen maar zeggen dat in dit geval prestaties belangrijker zijn dan uiterlijk.

Niet iedereen is te spreken over de vormgeving van de DJI Mini 3 Pro. Foto: DroneXL

Om de beste opnamekwaliteit te krijgen en het gewicht onder de 250 gram te houden, moest DJI nu eenmaal een aantal offers brengen. Dit strekte zich waarschijnlijk uit tot het ontwerp van de drone. Schoonheid kan niet hoog op de lijst van eisen staan ​​waaraan de DJI Mini 3 Pro moet voldoen. En zeg nu eerlijk, zolang de drone prachtige foto’s en video’s levert, waarom zou je je dan druk maken om het ontwerp van het toestel? Ik in ieder geval niet.

Voorbeelden

De beste manier om een oordeel te vormen over de DJI Mini 3 Pro is door voorbeelden te bekijken. De luchtfoto’s en videobeelden zien er gewoon prachtig uit, vooral als je bedenkt hoe klein en licht deze drone is.

Deze HDR foto werd gebaseerd op 5 afzonderlijke verticale foto’s. Foto: DroneXL

Natuurlijk zal DJI Mavic 3 met zijn grotere sensor beter presteren, maar onder de kleine en meer betaalbare consumentendrones stijgt de DJI Mini 3 Pro ver boven zijn soortgenoten uit. Deze kleine drone concurreert zelfs met enkele van de duurdere DJI-drones, zoals de DJI Air 2S, die een 1-inch sensor heeft.

De camera kan maximaal 60º omhoog draaien om creatieve opnamen te maken. HDR samenvoeging van 5 opnamen. Foto: DroneXL

De mate van ruis is verrassend laag gezien de omstandigheden met weinig licht en de kleine sensor. De kleuren en het contrast zijn echt indrukwekkend. Zoals Peter Walbeck opmerkte, is het bijna zinloos om over te schakelen naar D-Cinelike voor luchtvideo, omdat je waarschijnlijk banding zult zien wanneer je de 8-bits beelden probeert te kleuren.

Deze HDR foto werd in Lightroom gemaakt op basis van 5 opnamen gemaakt met de DJI Mini 3 Pro. Foto: DroneXL

 

HDR-samenvoeging van afbeeldingen in Lightroom. Zoals je kunt zien, had Lightroom wat moeite met de kleur van het water aan de linkerkant van de brug terwijl het de foto’s samenvoegde. Foto: DroneXL

Voorlopige conclusie

Dus, wat is mijn voorlopige oordeel over de nieuwe DJI Mini 3 Pro? Welnu, voor het geld denk ik dat er momenteel geen betere drone is die je zou kunnen kopen. Hoewel de drone niet helemaal voldoet aan professionele normen, benadert deze professionele prestatieniveaus en dat voor een drone die minder dan 250 gram weegt. Ik juich DJI toe voor het maken van zo’n kleine en lichtgewicht drone die zo goed presteert en ‘regelvriendelijk’ is.

Ik ben ook dol op de DJI RC met het ingebouwde display van 5,5 inch. Deze is licht, gemakkelijk mee te nemen, vooral zonder de antennes, en je hoeft je smartphone niet te gebruiken. Echt een vooruitgang en het is per direct mijn favoriete controller.

Tenslotte is het plezierig om met de kleine en pittige DJI Mini 3 Pro te vliegen. De drone is makkelijk te bedienen en hij maakt prachtige luchtfoto’s en video’s die je bijvoorbeeld kunt delen met je familie en vrienden op social media. En had ik al gezegd dat de camera 90 graden kan draaien?

DJI Mini 3 Pro voorbeeldfoto’s en video

Je kunt onderstaande voorbeeldfoto’s en videobestanden hier downloaden. Houd er rekening mee dat deze afbeeldingen auteursrechtelijk beschermd zijn en bedoeld zijn voor persoonlijk gebruik. Reproductie of ander gebruik van deze afbeeldingen is niet toegestaan.

Deze foto komt rechtstreeks uit de DJI Mini 3 Pro en is verder niet bewerkt. Foto: DroneXL

 

Deze foto komt rechtstreeks uit de DJI Mini 3 Pro en is verder niet bewerkt. Foto: DroneXL

 

Deze HDR opname werd samengesteld op basis van 5 afzonderlijke foto’s. Foto: DroneXL

 

Een 48 megapixel foto van de Tappan Zee Bridge bij weinig licht. Foto: DroneXL

 

Deze foto van de Tappan Zee Bridge werd kort na zonsondergang gemaakt. Foto: DroneXL

 

Dit artikel werd geschreven door Haye Kesteloo en verscheen voor het eerst op DroneXL.

Haye Kesteloo

Haye is drijvende kracht achter de Amerikaanse blog DroneXL.co.

6 gedachten over “DJI Mini 3 Pro: eerste indrukken en voorbeelden

 • Interessant. De HDR-beelden die zijn gemaakt met 5 afzonderlijke foto’s. Zijn die later samengevoegd tot HDR-bestand, of is dat een instelling van de drone waarbij de drone 5 opnamen snel achter elkaar maakt en automatisch de beelden tot HDR toevoegd en hopelijk ook als RAW. Benieuwd.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   De 5 bronfoto’s werden gemaakt door middel van bracketing. Daarbij worden inderdaad 5 opnamen snel achter elkaar gemaakt, met steeds een andere sluitertijd.

   Beantwoorden
 • vandaag mijn Mini 3 Pro ontvangen. Tijdens het openen en nakijken merk ik dat er enkel een usb-c kabeltje van amper 45 cm bij zit zonder stekker?
  Dus DJI gaat ervan uit dat de gebruiker nog eens apart een stekkertje gaat aankopen om de drone en controler te kunnen opladen via het stroomnet.
  Zoals het er nu uitziet kan alles enkel opgeladen worden via de computer. En dit blijkt ook zo te zijn voor de fly more combo. Same on you DJI .

  Beantwoorden
 • Ik heb de DJI mini 3 pro nu enkele dagen in gebruik.
  Werkelijk fantastische drone met sublieme foto en video kwaliteiten. De active track is een feature die gecombineerd met de obstacle avoidance zoveel mogelijkheden biedt! Ook voor onervaren drone gebruikers.
  Dat men het uiterlijk van de drone lelijk vindt, is een nieuw fenomeen voor mij. Ik laat de drone vooral vliegen en zet hem niet op de schoorsteenmantel.
  De windgevoeligheid valt overigens reuze mee. De drone corrigeert erg goed. Uiteraard worden de beelden daar niet beter van, maar je raakt je drone iig niet kwijt in harde wind.

  Het is wel wat treurig dat DJI slechts 1 kort USB-c kabeltje meelevert. Ik heb een iPad pro die laadt met een USB-c snellader, dus die kan ik gebruiken, maar meegeleverd zou netjes zijn.

  Beantwoorden
 • Ik heb de DJI mini 3 pro al een maand maar de onderdelen zoals de kit zijn nog niet beschikbaar. Op 1 batterij kun je niet lang vliegen. Das erg jammer.

  Beantwoorden
 • Hoe verweg kan je met deze drone vliegen? Is dat maar 400 meter wat ik te horen kreeg. Kan iemand daar op antwoorden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier