Nieuws

Belgische dronepiloten onaangenaam verrast door ‘spookfactuur’

Belgische dronepiloten die zich bij de FOD Mobiliteit en Vervoer hebben geregistreerd als UAS-exploitant werden in de afgelopen dagen onaangenaam verrast door een email met daarbij een aankondiging van een factuur van maar liefst 217 euro. Deze zou voldaan moeten worden om weer twee jaar door te mogen vliegen. De email was bedoeld voor operators in de Specific categorie, maar werd per abuis ook naar dronevliegers in de Open categorie verstuurd.

Gepeperde rekening

De mail in kwestie werd afgelopen week verstuurd aan alle geregistreerde drone-operators in België, met als titel Drones: Jaarlijkse factuur BE-STS-01 | Facturation annuelle BE-STS-01. In het mailbericht wordt gesproken over een bedrag van 217 euro om twee jaar te mogen doorvliegen:

“Beste drone community,

Wij herinneren u eraan dat, overeenkomstig Verordening (EU) 2019/947, de geldigheidsduur van een exploitatieverklaring voor een standaardscenario twee jaar is.

U hebt onlangs een factuur ontvangen of zal die binnenkort ontvangen op de verjaardag van uw aangifte voor een exploitatieverklaring van een standaardscenario, voor de betaling van het tweede jaar zoals vermeld in artikel 23 van het Koninklijk Besluit van 08/11/2020. Het bedrag van deze dienst wordt geïndexeerd (actueel 217,00 EURO) zoals bepaald in artikel 18 van het koninklijk besluit van 14.02.2001 tot vaststelling van de vergoedingen waaraan het gebruik van openbare diensten betreffende de luchtvaart is onderworpen.

Het team UAS wenst u een aangename en veilige vlucht.”

Consternatie

De mail leidt tot veel consternatie in verschillende Facebookgroepen en ook op het forum DronePilots.nl beklagen Belgische dronevliegers zich over de mail. Zo schreef forumlid Grijsloke het volgende: “In Belgie is niks gratis maar 217€ is wel veel voor de paar keer dat ik vlieg boven mijn tuin en de achterliggende weilanden. Heeft nog iemand dergelijke rekeningen gekregen en wat is de reactie hierop?”

Ook forumlid Ivybec kreeg de mail en liet een reactie achter: “Ik kreeg deze email ook en schrok mij een hoedje. Ik ben niet zinnens dit bedrag te betalen als A1/A3 drone gebruiker. Je koopt een drone voor 400 – 500 € en dan zou je jaarlijks +200 € moeten betalen om in open categorie te mogen vliegen…”

Foutje

Gelukkig gaat het om een foutje vanuit de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer, waar het team UAS deel van uitmaakt. De mail spreekt immers over de kosten voor het verlengen van een exploitatieverklaring voor een standaardscenario. Dat betreft echter alleen operators die actief zijn in de Specific categorie.

Voor dronevliegers in de Open categorie is er niets aan de hand. Registratie als UAS-exploitant is immers gratis in België, dus er hoeft niets betaald te worden. Inmiddels heeft het team UAS van de overheidsdienst onderstaande excuusmail rondgestuurd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier