ProProductnieuws

Nieuwe Elios 3 inspectiedrone heeft LiDAR om omgeving in 3D te scannen

Het Zwitserse bedrijf Flyability heeft een nieuwe versie van de Elios inspectiedrone aangekondigd die voorzien is van een LiDAR-sensor. Dankzij de toevoeging van de laserscanner is de Elios 3 geschikt voor indoor 3D mapping. Ook nieuw is FlyAware, een functie die de piloot helpt om de drone door lastige situaties te loodsen. Gebleven is de bolvormige rolkooi ter bescherming van de drone.

LiDAR en tweede payload

De Flyability Elios-serie drones wordt gekenmerkt door de bolvormige constructie die de drone fysiek beschermt tegen aanvaringen met obstakels. De drone is voorzien van een led schijnwerper om de omgeving te verlichten, en dankzij signaalversterkers blijft het live camerabeeld ook bij uitdagende omstandigheden stabiel. Daardoor leent de drone zich perfect voor inspecties van moeilijk bereikbare ruimten, zoals pijpleidingen, opslagtanks en zelfs rioleringen. Hulpverleners gebruiken hulpverleners de drone voor search&rescue missies.

De nieuwe Elios 3 combineert de voordelen van zijn voorgangers met een Ouster OS0-32-LiDAR. Dankzij deze laserscanner is de drone in staat om realtime een 3D puntenwolk te genereren van de directe omgeving. Hiertoe is Flyability een samenwerking aangegaan met softwareleverancier GeoSLAM. Ook is de drone dankzij de toevoeging van LiDAR nog beter in staat om afstand te houden van wanden en objecten. Het is zelfs mogelijk om nog een tweede payload toe te voegen, afhankelijk van de beoogde toepassing.

“De Elios 3 biedt de beste stabilisatie ter wereld, een modulaire payload, de mogelijkheid om tijdens de vlucht in realtime 3D-modellen te creëren, en baant daarmee de weg naar een steeds autonomere toekomst”, zegt Patrick Thévoz, co- oprichter en CEO van Flyability. “Voor industriële inspecties is de Elios 3 een belangrijke factor in Industrie 4.0 en biedt hij een oplossing die inspecties veiliger, efficiënter en goedkoper dan ooit tevoren kan maken.”

De Elios 3 leent zich perfect voor het inspecteren van industriële installaties.

FlyAware en Inspector 4.0

De Elios 3 wordt aangedreven door Flyability’s nieuwe gepatenteerde SLAM-engine FlyAware. Deze zet de LiDAR-gegevens van de drone tijdens het vliegen om in 3D-modellen. FlyAware zorgt ook voor extra stabiliteit, door gegevens van de drie optische camera’s van de drone te combineren met de LiDAR-sensor om zo de kleinste onverwachte bewegingen te compenseren. Hierdoor is de Elios 3 eenvoudig te bedienen en kunnen nieuwe piloten binnen een dag worden opgeleid.

Met behulp van Flyability’s nieuwe Inspector 4.0-software kunnen rapportages gemaakt worden op basis van de data vanuit de Elios 3. Inspecteurs kunnen eenvoudig points of interest die tijdens een inspectie zijn gevonden visualiseren in een 3D-kaartweergave. Met deze functie kunnen stakeholders van POI naar POI navigeren in een digitale weergave van hun assets. Dit ter ondersteuning van planning, monitoring en onderhoudsinspanningen.

Dankzij de toevoeging van LiDAR is het mogelijk om de omgeving realtime te visualiseren in 3D.

Vliegtijd

De maximale vliegtijd is afhankelijk van het gebruik van de LiDAR. Met LiDAR ingeschakeld bedraagt deze maximaal 9 minuten. Zonder LiDAR bedraagt de vliegtijd tot 12 minuten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier