Pro

Antea Group voert langste aaneengesloten dronevlucht in Nederland uit

Tussen 30 juni en 4 juli moet de langste internationale dronevlucht tot nu toe gaan plaatsvinden, van Oranjewoud in Friesland tot Kopenhagen in Denemarken. Vandaag voert initiatiefnemer Antea Group in samenwerking met DroneQ Robotics de generale repetitie uit, waarbij in één vlucht 52 km wordt afgelegd: de langste aaneengesloten dronevlucht in Nederland. Vanwege de regelgeving wordt dat in de vorm van een ‘estafette’ gedaan.

BVLOS vs. EVLOS

De recordvlucht met als titel Xpedition New Horizons, die voor eind juni op het programma staat, zal zich uitstrekken over een traject van maar liefst 750 km. Daar komt veel voorbereiding bij kijken, want de Europese regelgeving voorziet nog niet in vluchten buiten het zicht van de piloot (BVLOS). Dat betekent dat de vlucht volgens EVLOS-regels (extended visual line of sight) zal moeten worden uitgevoerd, waarbij waarnemers onderweg het luchtruim in de gaten houden.

Bij de oefenvlucht die vandaag wordt uitgevoerd zijn 18 waarnemers betrokken. Voorzien van verrekijker, portofoon en mobiele telefoon bevinden zij zich op telkens anderhalve kilometer afstand van elkaar. Signaleert een waarnemer de drone dan meldt hij dit. Zodra de drone voorbij is en in het zicht van de volgende waarnemer is gekomen, verplaatst de eerste waarnemer zich naar de volgende positie. Zo wordt in estafette de drone non-stop gevolgd tijdens de testvlucht, die met 52 kilometer meteen de langste in Nederland gemaakt dronevlucht is.

Het doel van de dronevlucht in Nederland is om voorbereid te zijn op de internationale dronevlucht die eind juni van start gaat. “De drone zal meerdere malen een snelweg oversteken, maar ook hoogspanningskabels, natuurgebieden en spoorlijnen. Bij het bepalen van de route en het positioneren van de waarnemers wordt hier zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Allemaal factoren die vandaag worden getest zodat we tijdens de internationale vlucht optimaal voorbereid zijn”, aldus Coert Ruseler, businesslijndirecteur Milieu, Veiligheid en Gezondheid van Antea Group.

Xpedition New Horizons

Met de voorgenomen dronevlucht van Oranjewoud naar Kopenhagen wil Antea Group laten zien waar drones in de nabije toekomst veilig voor ingezet kunnen worden en wat dit aan waardevolle informatie kan opleveren voor het duurzamer maken van onze leefomgeving. De vlucht wordt uitgevoerd in samenwerking met DroneQ Robotics. AirHub is gevraagd voor ondersteuning bij de vluchtvoorbereiding.

(coverfoto: Phoenix-Wings)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier