Nieuws

Wingcopter gaat 12.000 delivery drones leveren voor Afrikaans transportnetwerk

Het Duitse bedrijf Wingcopter gaat 12.000 delivery drones leveren ten behoeve van een dronegebaseerd transportnetwerk in Afrika. Daartoe is het bedrijf een samenwerking aangegaan met Continental Drones. In de komende vijf jaar zullen de drones in 49 landen in Sub-Saharaans Afrika in gebruik worden genomen. Het is het grootste commerciële drone delivery-project ter wereld tot nu toe.

Levensonderhoud verbeteren

In veel Afrikaanse regio’s is de gebrekkige infrastructuur een van de grootste belemmeringen voor universele gezondheidszorg en economische ontwikkeling. Drones kunnen uitkomst bieden: het transporteren van goederen door de lucht is volgens Wingcopter sneller, goedkoper en efficiënter dan vervoer over de grond. Bovendien is drone delivery beter voor het milieu, omdat de drones elektrisch vliegen.

Als onderdeel van de samenwerking tussen Wingcopter en Continental Drones Ltd. zal de technologie van Wingcopter worden ingezet om het levensonderhoud van miljoenen Afrikanen te verbeteren, bijvoorbeeld door de on-demand levering van medicijnen, vaccins of laboratoriummonsters, maar ook door levering van essentiële goederen voor dagelijks gebruik. Ook is de verwachting dat de delivery drones bijdragen aan economische ontwikkeling, door gemeenschappen effectiever met elkaar te verbinden en door duizenden nieuwe banen te creëren om deze bezorgnetwerken te exploiteren.

12.000 delivery drones

In de loop van 5 jaar zullen in totaal 12.000 delivery drones van het type Wingcopter 198 worden geleverd. Deze drone wordt volledig elektrisch aangedreven en is in staat om nuttige ladingen tot 6 kg over afstanden tot 110 km te vervoeren. De kruissnelheid is 100 km/uur. De drone kan tot windkracht 7 worden ingezet. De communicatie verloopt via mobiele datanetwerken of een satellietverbinding. Door middel van een lier kan de drone goederen veilig op de grond afleveren. Per vlucht kan het toestel drie ladingen bezorgen.

Drone delivery is overigens geen nieuw fenomeen in Afrika. Zo zijn de drones van Zipline in de afgelopen jaren volop ingezet voor het transport van donorbloed, medicatie en COVID 19-vaccins ten tijde van de coronacrisis. In Afrika opereert Zipline momenteel echter alleen in Rwanda en Ghana, waar Wingcopter en Continental Drones Ltd. een uitrol in tientallen Afrikaanse landen beogen.

Offshore drone delivery

Onlangs maakte Wingcopter ook al een samenwerking bekend met German Airways, ten behoeve van een offshore drone delivery-project. Die samenwerking omvat de levering van in totaal 132 drones, die zullen worden ingezet voor de belevering van windmolenparken op zee.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier