Nieuws

Snap Pixy mogelijk eerste drone met C0-classificatie

Onlangs kondigde Snap – het bedrijf achter Snapchat – de Pixy aan, een minidrone die je eerder moet zien als een soort vliegende selfiestick dan een ‘echte’ cameradrone. De drone is vooral bedoeld om foto’s en videoclips voor op social media te maken en voorziet daartoe in een 12 megapixel camera en diverse vliegmodi zoals Hover, Reveal, Follow en Orbit. Het lijkt er nu op dat Pixy de eerste drone is met een C0-classificatie.

Selfiedrone

Een paar jaar geleden vlogen de aankondigingen van selfiedrones je om de oren, met de piek rond 2015 en 2016. Toch sloeg het genre nooit echt aan, mede vanwege de vaak teleurstellende producten die op de markt verschenen (met de ZANO als ultieme mislukking). Uiteindelijk domineerde DJI de markt voor kleine drones met de Spark en later de Mavic Mini. Maar dat waren toch meer volwaardige cameradrones dan pure selfiedrones.

Snap gaat het nu opnieuw proberen met de Pixy-drone. Het gaat om een minuscule quadcopter met een gewicht van net iets meer dan 100 gram, inclusief accu. De propellers zijn volledig afgeschermd. De drone heeft een 12 megapixel camera voor het maken van opnames. De drone beschikt niet over een gimbal: de beelden worden softwarematig gestabiliseerd. Filmpjes worden opgenomen in 2,7K bij 30 fps. Dankzij het interne geheugen van 16 GB kan de drone 100 korte video’s of 1000 foto’s opslaan.

Dronies maken

De drone wordt zonder controller geleverd. In plaats daarvan zet de gebruiker de drone op de handpalm, waarna de drone één van de door middel van een draaiknop gekozen vliegfuncties uitvoert: Hover, Reveal, Follow en Orbit. Na afloop keert de drone weer terug naar de gebruiker. De ingebouwde accu zou goed zijn voor 5-8 ‘dronies’ en kan via USB-C worden opgeladen.

De drone is volledig afgestemd op het gebruik in combinatie met de populaire Snapchat-app. Zo kunnen de opnames direct worden bekeken in het tabblad Herinneringen, en vanuit daar bewerkt en gedeeld worden. Snap heeft speciaal voor de Pixy nieuwe filters ontwikkeld.

C0 classificatie

Interessant is het feit dat de Pixy mogelijk de eerste drone is met een CE klasse-aanduiding, iets wat werd opgemerkt door voormalig DJI-beleidsadviseur Brendan Schulman. In het batterijcompartiment is namelijk het C0-logo zichtbaar. Drones in de klasse C0 wegen minder dan 250 gram (inclusief camera en accu), hebben een maximale snelheid van 68 km/uur en kunnen maximaal 120 meter hoog vliegen. De gebruiker hoeft geen vliegbewijs te halen, maar moet zich wel registreren als de drone over een camera beschikt.

Eerder verscheen er al wel een Chinese drone met een Cx-label op de markt, maar dat label bleek nep te zijn. Het Europese luchtvaartagentschap EASA waarschuwde dronevliegers daarna dat de aanwezigheid van zo’n label geen garantie geeft dat een drone aan de nieuwe producteisen voldoet.  Het wachten is nu op bevestiging dat de Pixy van Snap inderdaad de eerste drone met een C0-label is. Daarna is het direct de vraag waarom bijvoorbeeld DJI’s nieuw Mini 3 Pro nog niet over zo’n label beschikt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier