Pro

NVWA zet drones in voor controles op gebruik bestrijdingsmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert deze week door het hele land controles uit naar de juiste toepassing van gewasbeschermingsmiddelen door boeren. Hiervoor worden naast een helikopter ook drones ingezet. Dat meldt de NVWA. De overheidsorganisatie benadrukt dat er geen privacygevoelige opnames zullen worden gemaakt en dat er met gekwalificeerde dronepiloten wordt gewerkt.

Toezicht vanuit de lucht

Eén van de taken van de NVWA is om toe te zien op het gebruik van bestrijdingsmiddelen en biociden door telers. Uit toepassingsinspecties uitgevoerd door de NVWA in vorige jaren blijkt dat niet alle gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen de voorschriften of de toepassingsvoorwaarden naleven. Het nalevingspercentage onder geïnspecteerden lag in 2020 op 71% en in 2019 op 69%. Door dat niet-naleven ontstaan volgens de warenautoriteit onacceptabele risico’s voor mens, dier en milieu.

Als onderdeel van het toezicht op de landbouwsector voert de NVWA regelmatig inspecties uit. Om deze inspecties efficiënt uit te kunnen voeren zet NVWA dit jaar niet alleen een helikopter in, maar ook droneteams. Aan de hand van de luchtbeelden die op die manier worden verzameld kan worden beoordeeld of telers zich aan de voorschriften houden. De vluchten vinden plaats van 23 mei tot 3 juni.

Vergunning en privacy

Op de eigen website benadrukt het NVWA dat de organisatie beschikt over een vergunning om met drones te vliegen en dat er alleen gekwalificeerde piloten worden ingezet. Met het oog op de privacy worden personen en andere herleidbare gegevens op de opgenomen beelden onherkenbaar gemaakt.

Naast het uitvoeren van inspecties op het gebruik van bestrijdingsmiddelen zet de NVWA ook drones in voor het onderzoeken van de gezondheid van bomen en gewassen,  het opsporen van illegale visserij, het detecteren van schadelijke organismen, het vinden van dode dieren (kadavers), het zoeken en tellen van dieren in het veld en het uitvoeren van controles op het uitrijden van meststoffen.

(coverfoto: NVWA)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier