Opmerkelijk

Poging om verdwaalde orka middels ‘zingende drone’ naar zee te lokken mislukt

Een poging om een in de Seine verdwaalde orka door middel van een drone die walvisgezang liet horen naar zee te lokken is afgelopen weekend helaas mislukt. Het dier was te verzwakt geraakt, waarop zeebiologen besloten om de orka te laten inslapen. De unieke reddingsmethode werd ingezet omdat gevreesd werd dat een reddingspoging door middel van een boot sowieso geen kans van slagen had.

Walvisgezang

Het vier meter lange zeezoogdier werd twee weken geleden voor het eerst waargenomen in de Seine halverwege Le Havre en Rouen, zo’n 60 km verwijderd van de oceaan. Het ging om een jonge zwaardwalvis die mogelijk zijn groep was kwijtgeraakt. Volgens zeebiologen was het dier erg verzwakt en zwom het doelloos heen en weer in het zoete water, waar het dier onvoldoende voedsel zou kunnen vinden om lang te overleven. Maar een reddingspoging per boot zou waarschijnlijk teveel stress opleveren voor het dier.

Uiteindelijk besloten reddingswerkers en experts afgelopen vrijdag om het dier door middel van een ‘zingende drone’ terug naar zee te lokken. Een drone uitgerust met een luidspreker die walvisgezang liet horen werd vanaf een paar honderd meter afstand richting orka gestuurd, in de hoop dat het dier het geluid zou herkennen en erachteraan zou zwemmen. Het was wereldwijd voor het eerst dat deze reddingsmethode werd ingezet.

Reddingspoging mislukt

Op zondagavond werd de bijzondere reddingspoging uiteindelijk gestaakt. Experts concludeerden dat het dier al teveel verzwakt was geraakt en bovendien niet goed reageerde op het gezang vanuit de lucht: kreten van de orka klonken eerder gestresst dan opgelucht. Bovendien werd necrose (afsterven van weefsel) geconstateerd. Daarop werd besloten om het dier te euthanaseren, meldt de prefectuur van Seine-Maritime op Twitter.

In Europa komen orka’s niet veel voor. De meeste orka’s worden waargenomen in de wateren rond Noorwegen, Schotland en Ierland. Ook in het zeegebied ten zuiden van Spanje bij de straat van Gibraltar komen weleens orka’s voor. Over migratie is weinig bekend.

Een DJI Mavic 2 Enterprise met luidspreker.
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier