ProRegelgeving

Overheidsdiensten kunnen per 1 juni drones inzetten volgens EU-regels

Overheidsorganisaties zoals Rijkswaterstaat, de NVWA, waterschappen, gemeenten en provincies kunnen vanaf 1 juni 2022 dronevluchten gaan uitvoeren volgens de Europese regelgeving. Tot nu toe waren dergelijke ‘state operators’ gebonden aan de bepaling van de oude nationale wet- en regelgeving. Alleen defensie, douane, brandweer en politie moeten voorlopig nog blijven werken volgens het nationale regime.

Staatsoperaties

Overheidsdiensten die met drones vliegen of operators die namens de overheid dronevluchten uitvoeren worden ook wel aangeduid als state operators. Het gaat dan niet alleen om Rijkswaterstaat, de NVWA, omgevingsdiensten, waterschappen, gemeenten en provincies, maar ook om brandweer, politie en douane. Voor hen was het tot nu toe wettelijk gezien niet toegestaan om volgens de Europese regelgeving voor drones te vliegen, omdat hun drones voor de wet worden gezien als staatsluchtvaartuigen.

Dat betekent dat deze organisaties tot nu toe gebonden zijn aan de ROC- en ROC-light-vergunningsvormen. Niet ideaal, want in een aantal gevallen biedt de Europese regelgeving meer mogelijkheden dan de Nederlandse Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen (Roabl), zoals die tot 31-12-2020 van toepassing was op alle beroepsmatige dronevluchten. Daarnaast is het voor organisaties weinig toekomstbestendig om nu nog te investeren in opleidingen en vergunningen conform de oude regelgeving.

Opt-inregeling

Aan deze situatie komt op 1 juni verandering. Vanaf dan kunnen overheidsorganisaties ervoor kiezen om volgens de EU-droneregels te gaan werken. Dat betekent dat men actief kan worden in de Open categorie en/of de Specific categorie, al naar gelang de gewenste operationele mogelijkheden. Dat heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat bekend gemaakt in de Staatscourant.

Alleen defensie, brandweer, politie en douane zijn voorlopig nog uitgezonderd van de zogenaamde opt-inregeling. Dat betekent dat de Roabl vooralsnog voor hen van toepassing blijft. De verwachting is dat deze partijen in de loop van 2023 over kunnen gaan op de Europese regelgeving, meldt Droneconsultancy.

(coverfoto: Rob Broekman / NVWA)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Overheidsdiensten kunnen per 1 juni drones inzetten volgens EU-regels

  • Zolang er nog geen Cx gecertificeerde drones zijn verandert er dus niks.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier