Productnieuws

Telecamera Mavic 3 stuk bruikbaarder dankzij grote firmware-update

De 162mm telecamera van de Mavic 3 is een stuk bruikbaarder geworden dankzij een grote firmware-update die DJI beschikbaar heeft gesteld. Het is nu mogelijk om foto’s te maken in het RAW-formaat, andere framerates te kiezen tijdens het filmen en de belichtingsinstellingen handmatig aan te passen. Maar daar blijft het niet bij: ook lijkt een hardnekkig GPS-probleem eindelijk verholpen te zijn, naast tal van andere verbeteringen.

 

Meer camerasettings

Toen DJI de Mavic 3 (review) op de markt bracht reageerde veel reviewers en potentiële kopers nogal teleurgesteld. De software van de drone was namelijk nog lang niet uitontwikkeld en veel belangrijke features ontbraken. Dat werd een paar maanden later weliswaar opgelost door middel van een eerste grote firmware-update, maar nog altijd bleef de telecamera met 162mm lens voor veel mediamakers niet echt bruikbaar vanwege het gebrek aan instelmogelijkheden.

Daar is verandering in gekomen met firmwareversie v01.00.0700 die DJI beschikbaar heeft gemaakt. Niet alleen is het nu modelijk om foto’s die je met de telecamera maakt in het RAW-formaat op te slaan, ook kun je nu kiezen uit verschillende opnamemodi zoals single shot, AEB, burst en interval. Verder kun je in de Pro mode de ISO en sluitertijd handmatig instellen. Bij het opnemen van videobeelden kun je nu kiezen voor 1080p of 4K bij 25/30/50 fps.

Naast de telecamera heeft ook de Hasselbladcamera een update gekregen. Het is nu mogelijk om te filmen in hybrid log gamma (HLG), voor extra dynamisch bereik. Het digitale zoombereik is verhoogd naar 3x en tijdens het opnemen van MasterShots en QuickShots kun je ook kiezen voor D-log en HLG. Liefhebbers van slowmotion krijgen de beschikking over 1080p/200fps. Topmodel Mavic 3 Cine heeft ondersteuning gekregen voor ProRes 422 en ProRes 422 LT.

De telecamera van de Mavic 3 is een stuk bruikbaarder geworden dankzij de nieuwe firmware.

Andere verbeteringen

Naast de verbeteringen op het vlak van de twee camera’s lijkt het er ook op dat DJI het GPS-probleem waar veel gebruikers over klaagden heeft opgelost. Afhankelijk van de omstandigheden kon het soms wel een paar minuten duren voordat de Mavic 3 een GPS-fix had. Dat probleem had al verholpen moeten zijn met een vorige update, maar de bug bleek hardnekkiger dan gedacht. Alhoewel DJI het niet benoemt in de release notes van de nieuwe firmware lijkt het erop dat dit probleem nu eindelijk verholpen is: meerdere gebruikers rapporteren een snellere GPS-fix na het installeren van de nieuwe firmware.

Tot slot heeft DJI nog een aantal andere zaken aangepakt. Zo is het bij gebruik van APAS nu mogelijk om te kiezen voor de optie Nifty, die ervoor zorgt dat de drone dichter langs obstakels kan vliegen. Verder zou de stabiliteit van de drone tijdens het maken van hyperlapses verbeterd zijn en kunnen nu alle geavanceerde vliegmodi worden gekozen bij het gebruik van de optionele groothoeklens.

Volledig overzicht

Hieronder kun je het volledige overzicht bekijken van alle verbeteringen die de DJI Mavic 3 firmware-update van mei 2022 met zich meebrengt. Houd er rekening mee dat je mogelijk ook je controller moet updaten, en dat je moet beschikken over DJI Fly versie 1.6.4 om van de nieuwe mogelijkheden gebruik te kunnen maken.

 • Added switch to the tele camera in photo mode, includes single shot, AEB, burst and timed shot, supports JPEG, RAW, JPEG+RAW photo format, and ISO and shutter speed settings.
 • Added switch to the tele camera in video mode, supports 4K@25/30/50fps, 1080p@25/30/50fps format, and ISO and shutter speed settings.
 • Added HLG for the Hasselblad camera.
 • Added 1080p/200fps to Slow Motion when using the Hasselblad camera.
 • Added HLG and D-Log to shoot MasterShots and QuickShots (not including Asteroid).
 • Digital zoom reaches up to 3x in normal video mode when using the Hasselblad camera.
 • Added support to FocusTrack, QuickShots (not including Asteroid), MasterShots, and Hyperlapse for the aircraft when the Wide-Angle Lens is mounted.
 • Added ProRes 422 and ProRes 422 LT format to the Hasselblad camera of Mavic 3 Cine.
 • Added one-second option to interval time setting when using Hyperlapse on Mavic 3 Cine.
 • Added DJI Mavic 3 D-Log to Rec.709 vivid LUT, providing a more vivid colour effect. Download the LUT via http://www.dji.com/mavic-3/downloads.
 • Added Nifty option for Bypassing when using APAS 5.0. Refer to the Mavic 3 User Manual v1.6 for details.
 • Added Reset All Settings and Clear All Data options. Refer to the Mavic 3 User Manual v1.6 for details.
 • Added support for Japanese RID requirements.
 • Increased Home Point refresh rate.
 • Optimised the focus performance when recording with the tele camera.
 • Optimised the stability of the aircraft when shooting a Hyperlapse.
 • Fixed issue: unable to use Hyperlapse when flying near a Flight Altitude Limit Zone
 • DJI RC Pro also received an update, with more custom functions being available for buttons and dials along with a few minor bugs being squashed.
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Telecamera Mavic 3 stuk bruikbaarder dankzij grote firmware-update

 • Jan van Uffelen

  Vanmorgen meteen nieuwe foto’s gemaakt met de opgewaardeerde telelens en de foto’s vergeleken met een vorige versie. Inderdaad een hele verbetering! Pak van mijn hart!
  Wel jammer dat dit pas, na een paar maanden van teleurstelling, is bereikt.
  Maar ik vergeet snel en kijk liever vooruit. Dus als een eventueel model S volgend voorjaar het nog beter gaat doen, wordt het weer lekker spannend.
  Ondertussen ga ik genieten van deze upgrade.

  Beantwoorden
 • Roy Soerioroseno

  Alles goed en wel, maar kan iemand mij dan vertellen hoe ik al die upgrades kan uitvoeren? Ik ben maar een beginneling en heb de Mavic 3 pas een paar weken in bezit.

  Beantwoorden
 • Van zodra je uw app en drone (drone eerst opstarten) opstart en indien uw telefoon of rc controler met wifi in verbinding is dan krijg je een melding dat er een nieuwe versie is en of je deze wil installeren en dat is het.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier