Opmerkelijk

Plan om drones met tasers in te zetten tegen schoolschutters landt slecht

Een plan van het Amerikaanse bedrijf Axos om drones uitgerust met tasers in te zetten tegen schoolschutters wordt internationaal met veel kritiek ontvangen. Volgens het bedrijf zouden niet-dodelijke bewapende drones een uitstekende oplossing zijn om schietpartijen op scholen te voorkomen. Critici vinden dat de bron van het probleem bestreden moet worden en dat misbruik van de technologie op de loer ligt.

Non-lethal drones

Wapengeweld op scholen is met name in de VS een groeiend probleem. Dankzij liberale wapenwetten is het ook voor jongeren eenvoudig om aan wapens te komen. Zelfs uiterst dodelijke aanvalswapens kunnen gewoon in de winkel gekocht worden. De dramatische schietpartij in Texas van enkele weken geleden is het laatste voorbeeld van hoe dat mis kan gaan.

Het Amerikaanse bedrijf Axon denkt een oplossing te hebben tegen school shootings. Het bedrijf denkt dat autonome drones uitgerust met tasers een effectief middel kunnen zijn om de gevolgen van schoolschietpartijen te beperken. Zodra er alarm wordt geslagen zouden dergelijke drones op een aanvaller afgestuurd kunnen worden, om deze vervolgens ‘non-lethal’ uit te schakelen.

Axon-ceo Rick Smith schrijft in een toelichting over het hoe en waarom van de taserdrones:

“Twee technologieën hebben de afgelopen jaren snelle vorderingen gemaakt en beide kunnen hoop bieden. De eerste: drones. Tegenwoordig komen drones vaker voor dan ooit. Ze bezorgen pakketten, bewaken snelwegen en maken zelfs sportfotografie. Ze zijn snel, nauwkeurig en veelzijdig, en ze zijn gebruikt in zowel civiele als militaire contexten, voor kwesties van de hoogste gevoeligheid, zoals het verzamelen van inlichtingen of het richten van vijanden.

De tweede technologie: niet-dodelijke energiewapens. Ook hier hebben we grote stappen gezet. De niet-dodelijke energiewapens van vandaag zijn nauwkeurig en effectief, veel meer dan de vroegste modellen. Binnenkort zullen niet-dodelijke energiewapens beter presteren dan gewone pistolen, en elk jaar zullen niet-dodelijke energiewapens hun dodelijke tegenhangers overtreffen.

Samen kunnen deze twee technologieën massale schietpartijen effectief bestrijden. Kort gezegd, niet-dodelijke drones kunnen op scholen en andere locaties worden geïnstalleerd en dezelfde rol spelen als sprinklers en andere brandbestrijdingsmiddelen voor brandweerlieden: het voorkomen van een catastrofale gebeurtenis, of in ieder geval het beperken van de ergste gevolgen ervan.”

Het bedrijf stelt inmiddels al begonnen te zijn aan de ontwikkeling van een automatisch opererende taserdrone, als onderdeel van een lange-termijnoplossing tegen schoolschietpartijen. Het bedrijf heeft zelfs al 3D schetsen van hoe zo’n drone eruit zou kunnen zien gemaakt.

Veel kritiek

Internationaal wordt het plan om automatisch opererende taserdrones in te zetten op scholen kritisch ontvangen. Men vindt dat het probleem bij de bron aangepakt moet worden en dat het risico van misbruik van de technologie te groot is.

“Alles om maar geen strengere wapenwetten in te hoeven voeren…”, schrijft iemand op Linkedin. Waarop iemand anders reageert: “Mijn angst is dat mensen technologisch determinisme (‘een drone zal ons redden’) zien als vervanging voor wapenwetten en een betere geestelijke gezondheidszorg.”

Op Twitter spreekt iemand de vrees uit dat dergelijke drones op een zeker moment ook ingezet zullen worden voor andere doelen, zoals het op afstand uitschakelen van demonstranten. “Jullie realiseren je dat deze techniek binnen no-time tijdens protestacties zal worden ingezet? Jullie geven agenten letterlijk de tools om demonstraties direct de kop in te drukken.”

“Ethisch gezien is dit een angstaanjagend idee, nog los van de technologische vraagstukken. Hoe denken jullie dit in de praktijk te realiseren?”, schrijft weer iemand anders op Twitter. “Dat iets kan wil nog niet zeggen dat het een goed idee is om het te doen.”

Statement

Naar aanleiding van alle commotie heeft Axon onderstaande verklaring gepubliceerd. Volgens een interne ethische commissie die zich bezig houdt met vraagstukken op het gebied van kunstmatige intelligentie had het plan eerst aan hen voorgelegd moeten worden voordat het naar buiten werd gebracht. De adviesraad noemt de actie daarom  ‘zeer betreurenswaardig’.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier