Pro

Stadsbestuur Oostende geeft groen licht voor bouw dronecentrum

Het bestuur van de Belgische stad Oostende heeft groen licht gegeven voor de bouw van een nieuw dronecentrum, waar mogelijkheden komen om zowel indoor als outdoor met experimentele drones te vliegen. De Drone Hub moet een nieuwe impuls geven aan de drone-industrie in België. Volgens het stadsbestuur past de oprichting en bouw van het centrum perfect bij de ambitie van Oostende om een echte pioniersstad te zijn.

Infrastructuur voor testen

Het initiatief voor de nieuw te bouwen Drone Hub werd genomen door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen en het het consortium DronePort West-Vlaanderen. Volgens de initiatiefnemers worden drones voor steeds meer doeleinden en in meer en meer sectoren gebruikt: vervoer, bewaking, transport, enz. Dat vraagt om geschikte infrastructuur voor de ontwikkeling, het testen en het evalueren van drones.

Het nieuw te bouwen dronecentrum in Oostende moet daarin voorzien. “Er komt een loods en een outdoor vliegkooi, een stalen skeletstructuur voorzien van netten. Op die manier kunnen drones indoor, los van de weersomstandigheden, getest worden. De outdoor structuur laat dan weer toe om in weer en wind te testen en toch zeker te zijn dat de drones in gecontroleerde omstandigheden functioneren. Beide gebouwen vormen architecturaal één geheel”, aldus bestuurder Kurt Claeys.

De locatie Oostende is niet geheel toevallig gekozen, vult bestuurder Charlotte Verkeyn aan. “De stad koos ervoor om in te zetten op onderzoek en (industriële) toepassingen van drones. Er waren immers al uitmuntende dronetoepassingen aanwezig op het grondgebied zoals de onderwaterdrones van het Vliz. We slagen er nu in om verder een echte cluster uit te bouwen, denk maar aan de dronefabriek die er intussen ook al kwam én de terugkomst van de marine. We zijn de POM en Vives dan ook dankbaar voor de verdere ondersteuning en het mee inzetten op dit verhaal met Drone Hub.”

DronePort West-Vlaanderen

Drone Hub wordt gebouwd in de Nieuwpoortsesteenweg naast het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC). De bouw zal worden bekostigd vanuit het Europese project Drone Innovations. Het beheer van het nieuwe dronecentrum komt in handen van Hogeschool Vives.

Naast het aanstaande dronecentrum in Oostende zijn er ook in de steden Koksijde en Zeebrugge Drone Hub-initiatieven in ontwikkeling. De drie centra zijn verenigd in de DronePort West-Vlaanderen.

(coverfoto ter illustratie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier