Nieuws

Axon stopt met ontwikkeling taserdrone na opstappen deel adviesraad

Het Amerikaanse bedrijf Axon heeft de ontwikkeling van een taserdrone stilgelegd nadat negen leden van een interne ethische adviesraad zijn opgestapt uit onvrede over de ingeslagen koers. Het idee om automatisch vliegende drones uit te rusten met tasers werd publiek gemaakt na een recente schoolschietpartij in Texas. Dit terwijl de adviesraad eerder bezwaar had gemaakt op de integratie van tasers in autonome systemen.

Interne discussie

Vorige week lanceerde Axon-directeur Rick Smith het idee om ‘non-lethal drones’ in te zetten tegen bijvoorbeeld schoolschutters. Het idee was om zelfstandig opererende drones uit te rusten met tasers. De drones zouden net als sprinklers op verschillende locaties in gebouwen kunnen worden geplaatst. Zodra er alarm wordt geslagen, vliegen de drones zelfstandig naar de locatie van de melding, om daar in actie te komen en een eventuele schutter te neutraliseren. Op die manier zou erger voorkomen kunnen worden.

Internationaal riep het idee direct veel weerstand op. Maar niet alleen buiten het bedrijf klonk er kritiek: naar nu blijkt had een interne commissie die zich bezig houdt met ethische vraagstukken op het gebied van AI zich een paar weken geleden al uitgesproken tegen het idee om drones te voorzien van tasers. Het feit dat het bedrijf ondanks deze protesten toch door wilde gaan met de ontwikkeling van de taserdrone heeft nu geleid tot het aftreden van negen leden van de adviescommissie.

Bezwaren

De afgetreden commissieleden schrijven in een verklaring dat het bewapenen van kleine, automatisch opererende taserdrones – ook al zijn ze in principe niet dodelijk – uiteindelijk leidt tot het inzetten van de technologie voor andere doeleinden, het verder militariseren van de politie en het uitvoeren van gevechtshandelingen zonder voldoende bewustzijn van de omgeving.

“Je kunt simpelweg niet vertrouwen op technologie om grote maatschappelijke problemen op te lossen. Punt uit. Mijn tijd is te kostbaar om nog deel te nemen aan een adviescommissie waar het bedrijf overduidelijk lak aan heeft”, schrijft één van de afgetreden adviesleden op Twitter.

Project op pauze

Als reactie op het aftreden van de negen commissieleden heeft Axon de plannen voor de ontwikkeling van de taserdrone weer in de ijskast gezet. “De discussie die is ontstaan heeft ons meer inzicht gegeven in de complexiteit van dit belangrijke vraagstuk. We pauzeren dit project en overleggen met diverse stakeholders over de volgende stappen”, aldus Smith.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier