Nieuws

Marshelikopter voorlopig aan de grond wegens defecte sensor

De Marshelikopter Ingenuity moet voorlopig aan de grond blijven staan vanwege een defecte sensor. Dat heeft ruimtevaartorganisatie NASA bekend gemaakt. Het probleem zit ‘m in de zogenaamde inclinometer, die de stand van de drone ten opzichte van het zwaartekrachtveld meet. Ingenieurs werken aan een software-update die ervoor moet zorgen dat de vluchten hervat kunnen worden, voordat de winter intreedt.

Inclinometer

Het probleem met de sensor werd geconstateerd nadat Ingenuity zijn 28e vlucht boven het oppervlak van de rode planeet had gemaakt. De inclinometer bestaat uit twee accelerometers. De meetresultaten worden tijdens de start en landing gebruikt om de stand van de drone ten opzichte van het zwaartekrachtveld te meten. Op basis daarvan worden de navigatie-algoritmes geïnitialiseerd. Maar voorafgaand aan vlucht 29 bleek de sensor onbruikbare meetwaarden te produceren, waardoor de drone niet kon opstijgen.

Gelukkig is de Marshelikopter niet volledig afhankelijk van de inclinometer om vluchten te kunnen uitvoeren. De drone beschikt namelijk ook over een inertial measurement unit (IMU), die bewegingen en versnellingen in alle drie de dimensies meet. Daarnaast heeft Ingenuity een laserafstandsmeter en een navigatiecamera aan boord, ter ondersteuning van de navigatie.

Bug fix

Ingenieurs van het NASA Jet Propulsion Laboratory werken nu aan een software-update die het probleem met de sensor moet omzeilen. Het idee is om de foutieve meetwaarden van de inclinometer tijdens de start en landing te vervangen door meetwaarden van de IMU. De update wordt binnenkort via een radioverbinding verzonden naar Marsrover Perseverance, die de update vervolgens doorstuurt naar de drone. Deze procedure is al eerder uitgevoerd.

Het is overigens de vraag of de Marshelikopter überhaupt nog lang zal blijven werken. Het winterseizoen staat voor de deur en de zonnepanelen raken langzaam maar zeker bedekt onder het stof. De combinatie van kou en een verminderde stroomopbrengst leiden er waarschijnlijk toe dat Ingenuity over niet al te lange tijd voor altijd op de Marsbodem zal blijven staan.

(coverfoto: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier