Productnieuws

Nederlands bedrijf introduceert Remote ID-addon

Het Nederlandse bedrijf BlueMark Innovations heeft een Remote ID-addon uitgebracht waarmee de positie van nabij vliegende drones en de bijbehorende exploitantnummers zichtbaar kunnen worden gemaakt op een smartphone of speciale ontvanger. In de toekomst is een dergelijke addon verplicht voor drones die zelf geen locatiegegevens kunnen uitzenden volgens de Europese standaard.

DroneBeacon en DroneScout

De addon genaamd DroneBeacon is een Remote ID-transponder welke aan elk type drone van het formaat DJI Mavic of groter kan worden bevestigd. De addon beschikt over een GPS/GLONASS-ontvanger. De ingebouwde accu gaat ca. 7 uur mee. Via wifi en Bluetooth zendt de DroneBeacon de positie en vliegrichting van de drone uit, alsook het exploitantnummer van de operator. Deze radiosignalen kunnen in principe door iedereen worden ontvangen, bijvoorbeeld met behulp van een daartoe ontwikkelde smartphone app.

Naast de DroneBeacon introduceert BlueMark ook een ontvanger waarmee nabij vliegende drones binnen een straal van ca. 5 km gevolgd kunnen worden: de DroneScout. De werking van DroneScout is te vergelijken met de AeroScope van DJI, maar is in tegenstelling tot dat systeem gebaseerd op internationale standaarden, te weten DIN EN 4709-002 (EU) en ASTM F3411-19-RID-B (USA). De ontvanger kan worden aangesloten op een lokaal (bedrijfs)netwerk. De gegevens zijn vervolgens zichtbaar via een demo-applicatie die te downloaden is op de website van BlueMark. DroneScout is met name gericht op bedrijven die het product willen integreren in hun eigen productportfolio.

Verplicht

In de toekomst is Remote ID verplicht voor alle drones die meer wegen dan 250 gram. Op die manier kunnen handhavers zien van wie een bepaalde drone is. Om die reden maakt Remote ID onderdeel uit van de producteisen conform de Cx-classificering, welke vanaf 1-1-2024 verplicht is. Drones zonder zo’n label mogen dan alleen nog in Open categorie A3 gebruikt worden, op ruime afstand van mensen en bebouwing.

Bezitters van een zogenaamde legacy drone kunnen het beste nog even afwachten of de fabrikant van hun toestel voor die tijd met firmware-update komt, die er dan voor zorgt dat de betreffende drone gaat voldoen aan de aankomende Remote ID-vereiste zonder dat hiervoor een hardware-addon benodigd is.

Prijs en verkrijgbaarheid

De DroneBeacon kost 149 euro exclusief btw. De DroneScout heeft een prijskaartje van 950 euro exclusief btw. Beide devices zijn te koop via https://dronescout.co/. Ook biedt het bedrijf de DroneBeacon MAVLink aan, welke geïntegreerd kan worden met de flight controller van een drone. In het derde kwartaal van 2022 komt BlueMark met een kleinere versie van de DroneBeacon.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Nederlands bedrijf introduceert Remote ID-addon

  • Het is mij niet helemaal duidelijk of dit nu ook voor mijn drone gaat gelden waarmee ik alleen maar in A3 mag vliegen. Zelfbouw, 600g, geen gps etc.
   Weet iemand meer?

   Beantwoorden
   • Avatar foto Wiebe de Jager

    In Open categorie A3 is er geen verplichting om Remote ID aan boord te hebben. Het probleem is alleen dat in de toekomst steeds minder gebieden toegankelijk zullen zijn voor dronevliegers in deze categorie. Met name zodra U-space wordt uitgerold, maar dat duurt nog wel even.

    Beantwoorden
 • Wat vreselijk ‘lelijk’ zeg. Dit zal de aerodynamica m.b.t. het vliegen zeker niet ten goede komen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier