Nieuws

DJI brengt Tripod Mode terug naar recente dronemodellen na petitie

DJI gaat ervoor zorgen dat de op recente DJI-drones ontbrekende Tripod Mode (statiefstand) terugkomt in de vorm van een Cine Mode met instelbare snelheid. Dit naar aanleiding van een petitie die gestart werd door filmmaker en dronepiloot Philip Bloom. Ruim 3.000 dronepiloten wereldwijd ondertekenden de petitie. Middels een aankomende firmware-update zal de dronemaker deze populaire feature terugbrengen naar recente dronemodellen zoals de Mavic 3 en Mini 3 Pro.

Geen statiefstand

De nieuwste DJI-drones, waaronder de DJI Mavic 3 en de DJI Mini 3 Pro, maar ook de DJI Mini 2, DJI Mavic Air 2 en DJI Air 2S missen allemaal de Tripod Mode, ook wel bekend als de statiefstand. Met de Tripod Mode kun je met je DJI-drone op zeer lage snelheden (maximaal 1 meter per seconde) laten vliegen om prachtig vloeiende, cinematische drone-opnames te maken.

Een aanvullend voordeel van de Tripod Mode is dat de drone niet alleen langzamer vliegt, maar ook minder gevoelig reageert op stickuitslagen van de piloot. De functie gaf met name beginnende dronepiloten extra vertrouwen om hun DJI-drones dichter bij obstakels te laten vliegen, omdat ze minder bang waren om hun toestel te laten crashen.

Cine Mode: niet hetzelfde

Helaas verloren alle moderne DJI-drones die de DJI Fly-app gebruiken de Tripod Mode en kregen in plaats daarvan een Cine Mode. De Cine Mode brengt ​​de vliegsnelheid van de drone terug tot maximaal 5 meter per seconde. Dat is weliswaar langzamer dan de normale vliegstand, maar niet zo langzaam als met de originele Tripod Mode. Dit tot ongenoegen van veel eigenaars van DJI-drones, waaronder Philip Bloom.

“Toen DJI de Mavic Air 2 in 2020 uitbracht, bleek de Tripod Mode vervangen te zijn door de Cine Mode. Ik dacht dat het gewoon om een naamswijziging ging die logisch was omdat statieven nu eenmaal niet bewegen, maar ik was erg teleurgesteld en verbaasd toen ik zag dat de prachtige superlage topsnelheid van 1 m/s in Tripod Mode was verdwenen en vervangen door deze nieuwe 5 m/s Cine Mode”, aldus Bloom. “De stickreactie bleken ook veel gevoeliger te zijn in deze modus.”

“Niet alleen ik en talloze anderen vertrouwden op deze modus om prachtige filmische bewegingen te maken, zoals dolly- en craneshots, maar de Tripod Mode gaf mij en zoveel anderen ook het vertrouwen om opnamen te maken die we normaal nooit zouden proberen, omdat ze te dicht bij objecten en zelfs mensen waren; het hebben van zo’n langzame modus maakte dergelijke opnamen wel mogelijk”, voegt Bloom toe.

Tripod Mode is helaas niet terug te vinden in de DJI Fly-app.

Online petitie

Middels een online petitie besloot Bloom om het gemis van de Tripod Mode onder de aandacht te brengen bij DJI. Meer dan 3.000 dronepiloten ondertekenden de petitie. Dat bleef niet onopgemerkt bij DJI: in een update van de petitie vertelt Philip dat hij onlangs geweldig nieuws heeft gekregen van de dronemaker.

“Ik heb net gehoord dat DJI de uitkomst van mijn petitie heeft geaccepteerd en een Cine Mode met instelbare snelheid via firmware zal toevoegen. Ze hebben geen exacte datum gegeven en ze hebben niet gezegd of het voor alle drones zal zijn die de Fly-app gebruiken, maar ik zal er natuurlijk op aandringen dat het belangrijk is dat het op elke drone werkt. Bedankt aan iedereen die deze petitie heeft ondertekend, zonder jullie was het niet gelukt!”

Haye Kesteloo

Haye is drijvende kracht achter de Amerikaanse blog DroneXL.co.

2 gedachten over “DJI brengt Tripod Mode terug naar recente dronemodellen na petitie

  • Het ware beter geweest om het in te kunnen stellen tussen (zeg) 10 cm/s tot 5 m /s. Softwarematig is dat een koud kunstje…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier