Pro

Britse netbeheerder wil hoogspanningsmasten volautomatisch laten inspecteren door drones

De Britse netbeheerder National Grid Electricity Transmission (NGET) heeft grote plannen als het gaat om het volautomatisch inspecteren van hoogspanningsmasten door middel van drones. Het bedrijf wil drones zelfstandig rondom de masten laten vliegen en de verkregen data volautomatisch door middel van AI laten interpreteren. Daartoe is de netbeheerder een samenwerking aangegaan met twee AI-startups.

Vier doelstellingen

NGET beheert maar liefst 21.900 stalen hoogspanningsmasten die de hoogspanningslijnen hoog in de lucht houden in Engeland en Wales. Deze moeten regelmatig worden geïnspecteerd op roestvorming. Nu gebeurt dat nog door inspecteurs die daarvoor per helikopter of met handmatig bestuurde drones beelden inwinnen. Op die manier kunnen ze jaarlijks zo’n 3.650 masten in beeld brengen. De resulterende opnamen worden ook door mensen geanalyseerd.

In de toekomst wil de netbeheerder automatisch vliegende drones gaan inzetten, die buiten het zicht van de piloot (BVLOS) hun werk doen. Ook het analyseren van de beelden moet volautomatisch gaan plaatsvinden. Daartoe is NGET een samenwerking aangegaan met de startups Keen AI en sees.ai.

Het project omvat de volgende vier doelstellingen:

– Het vastleggen van gegevens geoptimaliseerd voor geautomatiseerde verwerking;
– De snelheid, efficiëntie en consistentie van gegevensverwerking verhogen;
– Het voorspellen van de toekomstige staat van een mast en de impact van eventuele onderhoudswerkzaamheden;
– Het risico en de milieu-impact van het vastleggen van gegevens verminderen.

Belang voor de toekomst

Volgens projectmanager Mark Simmons van NGET is het project van groot belang voor de toekomst: “Het onderhouden van en investeren in onze infrastructuur is van cruciaal belang voor een veilig en betrouwbaar elektriciteitsnetwerk. Door samen te werken met innovators zoals Keen AI en sees.ai zijn we in staat om realtime gegevens te nemen en deze te gebruiken om te voorspellen wanneer activa op ons netwerk aandacht nodig hebben. Deze technologie zal in de toekomst van cruciaal belang zijn, aangezien we steeds meer hernieuwbare en koolstofarme energie met elkaar verbinden, ons netwerk uitbreiden en betrouwbaarheid van wereldklasse leveren. We kijken uit naar de technologie die een aanvulling vormt op de methoden die we momenteel gebruiken om onze operationele teams te helpen bij het beheren van veiligheid, inspecties en onderhoud.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier