AchtergrondOpmerkelijk

Hoe een 15-jarige dronepiloot uit Kiev meehielp een Russisch konvooi te vernietigen

Naar schatting worden er momenteel zo’n 6.000 commerciële drones ingezet voor de strijd in Oekraïne. Sommige daarvan worden bestuurd door jeugdige dronepiloten. Zoals in het geval van de 15-jarige Andrii Pokrasa, die eind februari meehielp om de locatie van een Russisch konvooi in de buurt van Kiev te bepalen. Dankzij zijn hulp kon het konvooi succesvol vernietigd worden.

Drones in de strijd

Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak wordt er volop gebruik gemaakt van drones. Niet alleen om oorlogsmisdaden te documenteren en de schade in beeld te brengen, maar vooral ook om het Oekraïense leger te helpen om effectief aanvallen uit te voeren op de Russische invasiemacht.

Daarbij wordt ook de hulp ingeroepen van civiele dronepiloten. Meer dan 1.000 dronepiloten reageerden op een oproep van het leger om mee te helpen. Ook werden er honderden drones geleverd door buitenlandse organisaties, zoals Eyes on Ukraine.

Opmars bij Kiev

Eén zo’n civiele dronepiloot is Andrii Pokrasa, 15 jaar oud. Eind februari werd zijn hulp ingeroepen. Een Russisch konvooi was onderweg naar hoofdstad Kiev, maar het was onduidelijk waar het konvooi zich precies bevond.

Vanuit de veldje in de buurt van zijn ouderlijk huis in een voorstad van Kiev liet Pokrasa zijn drone opstijgen. Al snel had hij het konvooi gevonden, zo’n twee kilometer verderop. Hij gaf de GPS-coordinaten via zijn vader door aan de lokale legerleiding. Niet lang daarna werd het konvooi geraakt door de Oekraïense artillerie.

Een drone-opname van het Russische konvooi bij Kiev.

Gemengde gevoelens

Andrii had zijn drone in de zomer van vorig jaar gekocht, nadat hij mooie luchtopnames had gezien van Kiev. Met geld dat hij samen met zijn vader had verdiend door in cryptomunten te handelen kocht hij zijn eerste minidrone. Ondanks dat hij bang was besloot hij toch om gehoor te geven aan de oproep van het leger.

“Hij was de enige die ervaring had met drones in die regio”, vertelt commandant Yurii Kasjanov. “Hij is een echte held, een held van Oekraïne.”

Zelf kijkt Andrii met gemengde gevoelens terug op zijn heldendaad. “In het begin was ik zo blij, maar het zijn toch mensen die daar zijn doodgegaan. Het waren bezetters, maar het waren hoe dan ook mensen.”

Nieuwe missies

Toch besloot Andrii om zich beschikbaar te blijven stellen voor nieuwe verkenningsmissies. Inmiddels maakt hij gebruik van een DJI Mavic 3 drone met een groter bereik, beschikbaar gesteld door het Oekraïense leger.

En hij is niet de enige jonge dronepiloot die helpt om zijn land te verdedigen: volgens commandant Yurii Kasjanov zijn er nog meer jongeren met drones die het leger helpen om vijandelijke troepen te lokaliseren. “Ze voelen zich vrije mensen in een vrij land, dus daarom willen ze er deel van uitmaken.”

(Bron: Global News)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Hoe een 15-jarige dronepiloot uit Kiev meehielp een Russisch konvooi te vernietigen

  • Johan Mieremet

    Grappig hoe hier nu zelfs kindsoldaten de hemel in geprezen worden net als dat fijne neonazie bataljon die nu na 8 jaar moorden ineens helden worden genoemd. Rare wereld
    Keihard meedoen met de propaganda!!!!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier