Pro

Belgische operator heeft primeur met eerste medische dronevlucht boven stedelijk gebied

In België is afgelopen woensdag de eerste medische dronevlucht boven stedelijk gebied en buiten het zicht van de piloot uitgevoerd volgens de nieuwe regels van EASA. De vlucht werd uitgevoerd met een door SABCA ontwikkelde X-8 multicopter met geïntegreerde parachute. Samen met operator Helicus is er maar liefst drie jaar toegewerkt naar deze eerste demonstratievlucht.

Primeur

Medische transportdrones bieden de belofte om de zorglogistiek in de toekomst een stuk efficiënter en sneller te maken. Zo kunnen spoedeisende medische goederen, bloedmonsters en donorbloed tussen ziekenhuizen, laboratoria en bloedmonsters worden vervoerd zonder last te hebben van congestie op de weg. Maar dan moeten de drones wel boven stedelijk gebied kunnen vliegen, en dat was tot nu toe een heikel punt vanuit het oogpunt van de wet- en regelgeving.

De nieuwe regelgeving van EASA biedt mogelijkheden om dergelijke dronevluchten uit te voeren, mits de operator de nodige mitigerende maatregelen neemt en daarmee kan aantonen dat de vluchten veilig worden uitgevoerd. Dat is precies wat SABCA en Helicus gedaan hebben. Op basis van een risicoanalyse volgens de zogenaamde SORA-systematiek werden de randvoorwaarden voor een BVLOS dronevlucht boven stedelijk gebied uitgewerkt. Deze werd onlangs goedgekeurd, waarna een operationele autorisatie werd afgegeven door de FOD Mobiliteit.

Op basis van de kersverse exploitatievergunning kon afgelopen woensdag de eerste testvlucht boven stedelijk gebied plaatsvinden. Daarbij vloog de drone tussen twee ziekenhuizen in het centrum van Antwerpen. De drone in kwestie is een door SABCA ontwikkelde X-8 multicopter met een geïntegreerde parachute volgens de ASTM F3322-18 standaard.

Een deel van de vliegroute boven Antwerpen. Bron: SABCA/Helicus

Drie pijlers

In totaal is er maar liefst drie jaar gewerkt aan de uitwerking van de SORA. Deze is gebaseerd op de volgende drie pijlers:

1) Gecombineerde maatregelen om het risico voor mensen op de grond en in de lucht te verminderen;
2) Risicobeperking op basis van de door SABCA ontworpen X-8 multicopter met een geïntegreerde parachute, volgens de ASTM F3322-18 standaardspecificatie;
3) Robuuste grondorganisatie en een calamiteitenplan (ERP).

Volgens de betrokken partijen komt de afgegeven autorisatie de ontwikkeling en implementatie van duurzame medische vluchten wereldwijd ten goede. Op korte termijn zullen SABCA en Helicus vaker dronevluchten tussen ziekenhuizen uitvoeren in de steden Antwerpen, Hasselt en Gent.

Op LinkedIn is een video te bekijken van de demovlucht boven Antwerpen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier