Pro

Matternet kondigt stedelijk drone delivery-netwerk aan in Zwitserland

Matternet gaat per 1 januari 2023 van start met de ontwikkeling van een stedelijk drone delivery-netwerk in Zwitserland. Dat maakt het bedrijf bekend in een persbericht. Daartoe neemt Matternet alle dronegerelateerde activiteiten over van Swiss Post. Matternet zal zowel de technologie als de exploitatie van het drone delivery-netwerk voor zijn rekening nemen.

Zwitersland voorop

Volgens Matternet loopt Zwitserland voorop als het gaat om de invoering van grootschalige dronebezorging. Dat is te danken aan de robuuste regelgeving die werd ontwikkeld door het Federale Bureau voor Burgerluchtvaart (FOCA) en de focus van Zwitserland op de invoering van efficiënte en duurzame logistiek.

In de afgelopen vijf jaar werkte Matternet samen met Swiss Post aan de ontwikkeling van een stedelijke drone-bezorgplatform en de exploitatie van commerciële routes voor Swiss Post-klanten. Matternet en Swiss Post behaalden samen meerdere wereldprimeurs, zoals het exploiteren van de eerste BVLOS commerciële drone-bezorgroute boven een stad in Lugano (2017) en de eerste BVLOS commerciële drone-bezorgroute in een grote Europese stad in Zürich (2018).

Eerst zorglogistiek

“We danken Swiss Post voor het partnerschap en alles wat we de afgelopen vijf jaar samen hebben bereikt”, zegt Andreas Raptopoulos, CEO van Matternet. “Met de uitgebreide ervaring die we sinds 2017 hebben opgedaan met het exploiteren van drone-bezorgnetwerken boven Zwitserse steden, zijn we nu klaar om de volgende stap te zetten in de richting van onze visie van stadsbrede, ultrasnelle en milieuvriendelijke drone-bezorgnetwerken in Zwitserland.”

Matternet is van plan om in 2023, samen met een groep particuliere en publieke partners, het eerste Europese stadsbrede drone-bezorgingsnetwerk in Zwitserland te lanceren. De focus van het netwerk ligt aanvankelijk op zorglogistiek voor B2B- en B2C-toepassingen. Verdere details zullen in de komende maanden bekend worden gemaakt.

Overgang naar duurzaam transport

De visie van Matternet is dat de stad van de toekomst zal vertrouwen op een stadsbreed drone-bezorgingsnetwerk om te voldoen aan dringende logistieke behoeften voor de gezondheidszorg en om on-demand e-commerce te helpen bij de overgang naar een duurzame manier van transport. Matternet kondigde in september 2021 zijn eerste netwerk aan in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid van Abu Dhabi.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier