Nieuws

Laserwapen van Rheinmetall succesvol getest tijdens counter drone-oefening

Het Duitse defensiebedrijf Rheinmetall heeft onlangs een succesvolle test uitgevoerd met een prototype laserwapen waarmee ongewenste drones uit de lucht kunnen worden geschoten. Het systeem werd ontwikkeld in opdracht van de Duitse Bundeswehr. De laserstraal heeft een vermogen van maar liefst 10 kW. Tijdens de test werden drones tot op een afstand van 1 km geneutraliseerd.

High energy laser

Hoogvermogenlasers worden vaak gezien als een geschikte kandidaat als het gaat om het fysiek neutraliseren van ongewenste drones. Het voordeel is dat een laser zeer precies gericht kan worden en dat de bundel zonder vertraging het doel treft. Dankzij de hoge energie-intensiteit worden eventuele camera’s aan boord van de drone direct verblind en smelten essentiële onderdelen zoals propellers. Ook zorgt de intense hitte ervoor dat accu’s en/of elektronica uitvallen.

Het prototype laserkanon van Rheinmetall is ondergebracht in een container, die bestaat uit drie compartimenten: laser, operator en richtsysteem. De laserbron omvat vijf 2 kW-modules, waarvan de bundels middels glasvezels worden gecombineerd tot één laserstraal met een vermogen van 10 kW. Het systeem is modulair opgebouwd, zodat er eenvoudig geëxperimenteerd kan worden met verschillende onderdelen en configuraties.

Om drones te kunnen detecteren is het systeem voorzien van een radar. Zodra een drone wordt waargenomen, wordt het laserkanon gericht door middel van een belichtingslaser. Deze straalt het mogelijke doel aan, waarna de hoogvermogenlaser zijn straal uitzendt in de richting van de waargenomen reflectie.

Test succesvol verlopen

Tijdens de counter UAS-oefening bij het testterrein van Rheinmetall in Unterlüß werd een verscheidenheid aan drone-types optisch gevolgd en geneutraliseerd met een bereik van maximaal één kilometer. Volgens Rheinmetall waren de behaalde resultaten meer dan bevredigend. Het doel is om eind 2022 een mobiel demonstratiesysteem met een laservermogen van meer dan 10 kW gereed te hebben, welke geïntegreerd kan worden in een Boxer-gevechtsvoertuig.

(coverfoto: Rheinmetall)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Laserwapen van Rheinmetall succesvol getest tijdens counter drone-oefening

  • Heb gehoord en gezien dat je de Iraanse lezers kunt vernietigen met een Israëlische lazersysteem. Is het dan niet mogelijk om met een heel eenvoudig lazersysteem een kleine verstorende elektronische lading tussen haakjes (eventueel munitie) Drones uit de lucht te schieten of in ieder geval van baan te veranderen. Of metalen (aluminium strippen) aan ballonnen op een bepaalde hoogte Bij bepaalde strategische doelen in de lucht te hangen.Gewoon alles proberen. Tijd voor de technici.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier