Nieuws

Grote no-flyzone van kracht rondom PI Vught

Dronevliegers die in de buurt wonen van de Penitentiaire Inrichting Vught kunnen hun toestel vanaf 1 juli a.s. maar beter aan de grond laten staan. Vanaf die datum is er namelijk een grote no-flyzone voor al het burgerluchtverkeer, inclusief drones, van kracht. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekend gemaakt. De tijdelijke luchtruimsluiting is ingevoerd om ontsnappingen en smokkelpogingen te voorkomen.

Luchtruim op slot

De maatregel is afgekondigd door minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat), op verzoek van burgemeester Van de Mortel (gemeente Vught) en minister Weerwind voor Rechtsbescherming. Zij voorzien een groter risico op vluchtpogingen vanuit de Extra Beveiligde Inrichting, waar onder andere de deze week tot levenslang veroordeelde topcrimineel Ridouan Taghi is ondergebracht. Ook Willem Holleeder en Mohammed Bouyeri zitten er hun straf uit.

Het luchtruim boven de inrichting gaat vanaf 1 juli 2022 voor de periode van een half jaar op slot voor al het laagvliegende burgerluchtverkeer, waaronder ook drones en modelvliegtuigen. Binnen een straal van 3,7 km mag er dan niet meer met drones worden gevlogen. Op die manier moet voorkomen worden dat drones worden ingezet om luchtfoto’s te maken van het complex. Ook de smokkel van wapens, contant geld of drugs per drone moet dankzij de maatregel aan banden worden gelegd.

De tijdelijke regeling sluiting luchtruim Vught zal door middel van een NOTAM worden gecommuniceerd aan luchtruimgebruikers. Dat betekent dat de no-flyzone ook in apps als Godrone en Aeret terug te vinden is. Naast Vught vallen ook de dorpen Cromvoirt, Gijzel, Helvoirt, Distelberg, Vlijmen, Vlasmeer en een deel van Den Bosch in de no-flyzone.

Detectiesystemen

Sowieso geldt er in Nederland sinds enige tijd een verbod op dronevluchten in de buurt van gevangenissen voor gebruikers in de Open categorie. Deze no-flyzones zijn met een radius van 500 meter echter een stuk kleiner dan de nieuwe no-flyzone rondom PI Vught. Door middel van AeroScope en/of andere detectiesystemen wordt het luchtruim rondom de EBI in de gaten gehouden.

In februari 2020 werden de bewakers van PI Vught opgeschrikt door een ‘zeer professionele’ drone. Direct daarna werden extra beveiligingsmaatregelen genomen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

6 gedachten over “Grote no-flyzone van kracht rondom PI Vught

 • Hier gaan veel particulieren, bedrijven en scholen mee te maken (lees: last van) krijgen. In elk geval een vliegclub (de Hawks uit Vught), het Koning Willem I College in ‘s-Hertogenbosch en iedereen die in de Bossche binnenstad en (ver) daarbuiten wil gaan vliegen. Persoonlijk lijkt mij de radius van deze no-fly zone veel te groot. Ik hoorde al dat er plannen zijn om deze TRA over een half jaar weer te verlengen. Dat is echt een risico van dit soort beslissingen: een permanent ’tijdelijke’ no fly zone.

  Beantwoorden
  • idd. een tijdelijk permanent verbod. straks alle gevangenissen 4 km uitbreiding
   let maar op

   Beantwoorden
 • belachelijk, hoe vaak komt een drone smokkel dropping voor?
  een heel enkele keer. en dan gelijk 4 km alles dichtgooien.
  de flying hawks, een modelvliegclub kan wel opdoeken.
  en grotendeels den bosch ook, want er zou ooit iets kunnen gebeuren
  en drones zijn altijd heel eng. bah!

  Beantwoorden
 • Had net een vlucht gepalnd in Den Bosch, kilometers verwijderd van de inrichting! Inderdaad veel te groot gebied. Daarbij zou je ontheffing moeten kunnen krijgen als je netjes je vluchtplan indient en je daaraan houdt.

  Beantwoorden
 • Zou een “piloot” werkend in opdracht van crimineel zich door een no fly zone laten tegenhouden om bij de EBI te komen?

  Beantwoorden
 • Het is totaal nutteloos. Criminelen gebruiken aangepaste firmware zonder vliegbeperkingen en ze trekken zich helemaal niks aan van regels.
  Echt een idee dat vanachter een bureau is bedacht door iemand die er niks van snapt.
  Men doet er beter aan een detectiesysteem te installeren om drones die binnen, zeg, 100 meter komen te detecteren en uit te kunnen schakelen.
  Een fijnmazig net boven de gevangenis is wellicht nog veel effectiever!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier