Je eigen Raspberry Pi-drone bouwen was nog nooit zo eenvoudig

Niets is zo leerzaam als een keer zelf een drone bouwen. Tegenwoordig zijn er zelfs kant en klare kits te koop die alle onderdelen bevatten die je nodig hebt. Zoals de Raspberry Pi Drone Kit van het Amerikaanse bedrijf Drone Dojo. Zoals de naam al zegt wordt het kloppend hart van deze zelfbouwdrone gevormd door de populaire Raspberry Pi minicomputer.

Vliegende Pi

Op YouTube zijn er sinds jaar en dag DIY-video’s te vinden met uitleg over het zelf in elkaar zetten van een drone, al dan niet op basis van een Raspberry Pi. Maar ook al wordt iedere stap duidelijk uitgelegd, het kan soms best problematisch zijn om aan alle onderdelen te komen. Daarbij wordt je geduld vaak op de proef gesteld, zeker als er onderdelen uit China moeten komen en/of je per ongeluk de verkeerde onderdelen hebt besteld.

Drone Dojo heeft nu een zelfbouwkit in de aanbieding die alle onderdelen bevat om je eigen Raspberry Pi-drone te bouwen. Voor net geen 900 dollar haal je alles in huis wat je nodig hebt. De kit is inclusief toegang tot een uitlegvideo waarin het bouwproces stap voor stap wordt uitgelegd.

De inhoud van de zelfbouwkit is als volgt:

 • Raspberry Pi 4B
 • Pixhawk flightcontroller
 • Frame
 • Vier brushless motoren
 • Vier ESC’s
 • RC zender en ontvanger
 • 3D geprinte vibratiedemper
 • SD kaart en SD kaartlezer
 • Montagemateriaal
 • Lipo accu
 • Lipo acculader
 • Lipo accu brandbestendige houder
 • Acht propellers
 • GPS en kompasmodule
 • GPS bevestiging
 • Alle benodigde connectors
 • Telemetriemodules
 • Schroeven, schroevendraaiers, hex keys

Zelf programmeren

Als alles eenmaal in elkaar is gezet, dan begint de echte pret pas. Want je kunt de drone helemaal zelf gaan programmeren. Zo is het mogelijk om op basis van Python automatische missies uit te voeren. Of je drone een pakketje te laten afleveren. Het is zelfs mogelijk om je drone op basis van computer vision een precisielanding uit te laten voeren.

Uiteindelijk is je fantasie de beperkende factor. Zo zijn er al mensen die de Raspberry Pi-drone hebben ingezet voor dronevissen (ja, dat is een ding), het uitvoeren van surveillance missies en zelfs hele dronezwermen tot stand hebben gebracht.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!