Onderzoek

Denen creëren drone die zich oplaadt aan hoogspanningslijn

Een team van onderzoekers verbonden aan de Zuid-Deense Universiteit is erin geslaagd een drone te creëren die zichzelf kan opladen door zich vast te klampen aan een hoogspanningslijn. De technologie leent zich logischerwijs bij uitstek voor drones die lange hoogspanningstrajecten moeten inspecteren, maar ook andere toepassingen liggen in in het verschiet.

Onderweg opladen

Alhoewel de vliegtijd van (multirotor)drones in de afgelopen jaren flink is verbeterd – een vliegtijd van een uur op één acculading is geen uitzondering meer – vormt de beperkte accucapaciteit nog altijd een bottleneck als het gaat om missies over langere afstanden. Denk aan het inspecteren van kilometerslange hoogspanningslijnen: het is dan niet handig dat een drone steeds moet terugkeren omdat de accu leegraakt.

Wetenschappers verbonden aan de University of Southern Denmark (SDU) bedachten dat een drone zich prima onderweg zou kunnen opladen aan zo’n hoogspanningslijn. Op die manier zou de drone niet steeds terug hoeven naar de basis voor een verse acculading. Dat zou niet alleen de inspecties van hoogspanningslijnen ten goede komen, maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar.

Drones4Energy

Onder de noemer Drones4Energy werd een coalitie van bedrijven en onderzoeksinstellingen gevormd die gezamenlijk onderzoeken hoe dronezwermen ingezet kunnen worden om werkzaamheden aan de in totaal ruim 7.000 kilometer lange hoogspanningstrajecten in Denemarken te ondersteunen. Het opladen aan een hoogspanningslijn was slechts één van de doelstellingen; ook wordt bekeken of drones fysiek contact kunnen maken met infrastructuur om sensoren te plaatsen.

Onlangs werd de zelf-opladende drone voor het eerst uitgetest bij een 150 kV verbinding in de Deense stad Odense. “We hebben nu aangetoond dat we op een (stroom)lijn kunnen landen en direct kunnen opladen”, zegt SDU-onderzoeker Emad Samuel Malki Ebeid tegen The Mayor. “Dit betekent dat we zwermen autonome drones sensoren kunnen laten plaatsen en de draden kunnen inspecteren. Nu moeten die nog worden losgekoppeld en geïnspecteerd door mensen met behulp van liften en helikopters.”

Andere toepassingen

Niet alleen in Denemarken wordt de inzet van drones ten behoeve van het onderhoud van elektriciteitsvoorzieningen onderzocht. Zo gaat de Amerikaanse stroomleverancier Florida Power & Light (FPL) op grote schaal autonome drones inzetten om hoogspanningsstations en stroomdistributienetten in de gehele staat Florida te monitoren. In China is geëxperimenteerd met een vlammenwerpende drone die rotzooi wegbrandt van hoogspanningslijnen. En in ons land werd een paar jaar geleden al een drone gebruikt om te helpen met het trekken van een bliksemdraad tussen hoogspanningsmasten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier