Incident

Britse natuurbeschermingsvereniging woest om dronevlucht boven vogelrustgebied

Een illegale dronevlucht boven een rustgebied voor trekvogels heeft geleid tot woedende reacties van een lokale Britse natuurbeschermingsvereniging. Door het overvliegen van de drone vlogen ruim 150 goudplevieren in paniek op, terwijl ze juist waren neergestreken om uit te rusten na een lange vlucht. Ook hinderde de drone een aantal zieke sternen, waarvan er één korte tijd later overleed. De voorzitter van de vereniging roept dronevliegers op om nooit met hun drone boven vogelrustgebieden te vliegen.

Vogels opgeschrikt

Het incident vond afgelopen vrijdag 1 juli plaats bij St. Mary’s Island, een klein eiland in het noorden van Engeland dat in zijn geheel is aangemerkt als natuurreservaat. Het eiland is onder andere een rustgebied voor migrerende trekvogels, waaronder de goudplevier, een beschermde inheemse diersoort. Ook sternen doen het eiland graag aan om uit te rusten.

Op de betreffende dag waren leden van de St. Mary’s Island Wildlife Conservation Society vanuit een vogelkijkhut de goudplevieren en sternen aan het observeren. Maar tot hun afgrijzen vloog er een klein formaat drone laag over de goudkleurig gespikkelde vogels, die vervolgens in paniek opvlogen. Ook werden een aantal sternen ‘merkbaar lastiggevallen’, schrijft de natuurbeschermingsvereniging op Facebook:

“Het was geweldig om getuige te zijn van de terugkeer van de goudplevier en om hun ‘gekakel’ weer te horen. Toen we ter plaatse arriveerden en het onmiskenbare geluid van de goudplevier hoorden, telden we middels onze verrekijkers minstens 150 van deze perfect gecamoufleerde vogels die zich tussen de rotsen verstopten.

Wat er daarna gebeurde was vreselijk. Een drone vloog over het natuurreservaat en jaagde alle goudplevieren weg die honderden kilometers hadden gevlogen om in het reservaat te rusten. Nog triester om te zien was dat een aantal zieke sternen merkbaar werd lastiggevallen door de aanwezigheid van de drone. Kort daarna kwam de zwakste van de sterns om, terwijl de anderen worstelden om weg te vliegen.”

Mini 3 Pro

De vogelaars slaagden er ook in om een foto te maken van de laag overvliegende drone. Het lijkt om een DJI Mini 3 Pro te gaan, een minidrone die slechts een paar weken geleden werd geïntroduceerd. Het gebied is aangemerkt als no-flyzone voor drones.

Politie ingelicht

De natuurbeschermingsvereniging neemt de zaak hoog op, en roept dronevliegers op om nooit boven rustgebieden voor vogels te vliegen. “Natuurreservaten zijn plaatsen voor dieren in het wild, waar ze beschermd moeten worden. Als je weet wie op 1 juli met hun drone vloog in het natuurreservaat St. Mary’s Island, deel dit bericht dan met hen. Dit incident zal worden gemeld aan de politie van Northumbria, die alle ernstige verstoringen van de natuur registreert.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “Britse natuurbeschermingsvereniging woest om dronevlucht boven vogelrustgebied

 • Van de ene kant is het niet slim om met een drone in een nofly zone te vliegen, hier uit respect voor de vogels – ik zou het zelf nooit hebben gedaan.
  Van de andere kant: als er een visarend in de buurt komt reageren de vogels sterker en gaat die visarend er met wellicht een of meer vogels vandoor. En om de drone de schuld te geven van het doodgaan van een zieke stern vind ik belachelijk! Zeker ook omdat het geluidsnivo van een Mini 3 Pro maakt erg laag is…
  Ik vind dat die vogelbeschermers zich wel erg gemakkelijk woest voelen.
  De grootste schade is nu dat drones opnieuw slecht in het nieuws komen waardoor goedbedoelende drone vliegers vaker antipathie tegen zullen komen.

  Beantwoorden
  • Wederom met je eens.
   Ik vlieg nu zelf al twee maanden niet.
   Puur om rekening te houden tijdens het broedseizoen. Dat is mijn steentje bijdragen. Zo hoop ik ergens dat het toch gewaardeerd gaat worden. Zeker de vogelspotters dan wel natuurliefhebbers.
   Ik weet dat boswachters of natuurbeheerdes ook met een mini2 vliegen. Zelfs tijdens het broedseizoen!
   Dit om de populatie in kaart te brengen.
   Dus tja..ergens vind ik de hele regelgeving een beetje hypocriet…maar goed dat is mijn mening.

   Happy flying

   Beantwoorden
  • Helaas, je vergelijking gaat niet op. Appels en peren denk ik. Er zijn zaken waarvoor wij niet verantwoordelijk zijn. Noodlot, pech, stom geluk, puur natuur. Je kan goud vinden of door een losbrekend rotsblok getroffen worden.
   Aan de andere kant staan zaken waarvoor wij al dan niet voor kiezen. Zaken waarvoor wij dan ook verantwoordelijk voor zijn. En waarover anderen ook een oordeel mogen hebben. Die zeearend valt onder de eerste categorie. Maar vliegen met een drone in een bepaald gebied is toch echt een keuze!

   Beantwoorden
 • Telkens weer van die vergelijkingen die geen steek houden. Dat merken we bij alle discussies als er natuur beschermd moet worden. Hier visarend versus drone. Klopt volledig dat de vogels dan ook zouden opvliegen maar daar zit een foute beredenering achter. De visarend doet dit om zijn voedsel. De mens voor zijn plezier, telkens weer vindt de mens het amusant om de natuur te treiteren, te pesten met zijn aanwezigheid. Het wordt ook steeds heel bewust gedaan. Ik hoop dat ze de daders vinden en die een serieuze bolwassing geven, en een verplichte cursus natuurbehoud en natuurwerk te volgen. Dan zullen ze misschien in de toekomst wat meer bewust worden van de gevolgen van hun daden. En als zoiets bij herhaling gebeurd mogen er gerust geldboetes bij komen. Veronderstel dat een kraamkliniek middenin een oefenterrein van militaire tanks zou komen te liggen … dat doe je gewoonweg niet, dat is respectloos naar anderen toe. Net hetzelfde als die drone … wees voorzichtig, wees alert, wees respectvol, wees verstandig, …

  Beantwoorden
 • Sorry hoor, maar het vergelijken van een drone met een oefenterrein van militaire tanks slaat nergens op. Het ging erover dat men de drone blijkbaar de schuld gaf van het overlijden van een stern en die reactie vind ik nog steeds ridicuul, net als deze vergelijking.
  En nogmaals, ik zou het zelf nooit hebben gedaan, maar de woeste reactie was buiten proporties.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier