Nieuws

Leger Oekraïne gebruikt DJI M300 RTK om mortiergranaten te droppen [video]

Afgelopen weekend is een video gepubliceerd waarin te zien is hoe een drone van het type DJI Matrice 300 RTK door de Oekraïense strijdkrachten wordt gebruikt om 82 mm mortiergranaten op Russische doelen te laten vallen. De video werd op authenticiteit gecheckt door defensie-onderzoeker OSINTtechnical.

Granaten droppen

Aan het begin van de video zie je een soldaat die aluminiumfolie verwijdert om eventuele GPS-verbindingen van de DJI M300-drone te blokkeren. Dit zal ervoor zorgen dat de Russische indringers de DJI-drone niet kunnen lokaliseren tot het allerlaatste moment voordat het onbemande luchtvaartuig opstijgt.

Het lid van de Oekraïense strijdkrachten pakt een van de mortiergranaten op, die hij aan het ontgrendelsysteem onder de drone heeft bevestigd. De explosieven zijn uitgerust met 3D-geprinte vinnen om ze te helpen nauwkeuriger op het doelwit te vallen.

Niet zonder gevaar

Het droppen van granaten door middel van een DJI Matrice 300 RTK vereist een aantal handelingen die nauwkeurig uitgevoerd moeten worden. Zodra de mortiergranaat aan de DJI Matrice 300-drone is bevestigd, wordt het explosief op scherp gezet waarna de drone opstijgt om naar Russische doelen te vliegen.

De hele operatie is niet zonder gevaar. Ten eerste kunnen de Russen misschien het startpunt van de drone lokaliseren en een tegenaanval lanceren. Bovendien is het scherp stellen van een explosief aan een drone in de lucht riskant. Behalve dat het explosief niet per ongeluk afgaat, moet men oppassen dat men de draaiende propellers niet raakt, wat ernstige verwondingen kan veroorzaken en de drone kan laten neerstorten, wat op zijn beurt het explosief kan activeren.

De hele operatie verloopt goed in de video, en het is duidelijk niet de eerste keer dat de operators bij een dergelijke missie betrokken zijn.

Haye Kesteloo

Haye is drijvende kracht achter de Amerikaanse blog DroneXL.co.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier