Nieuws

Koreaan krijgt 8 maanden cel voor maken van naaktopnames met drone

Een Zuid-Koreaanse dronevlieger heeft een celstraf van 8 maanden opgelegd gekregen voor het maken van naaktopnames van diverse mannen en vrouwen met behulp van een drone. De man liet zijn drone op vanaf zijn appartement, en vloog het toestel vervolgens naar een wolkenkrabber op een kleine 2 kilometer afstand. Op de terugweg stortte de drone neer, waarna de bestuurder getraceerd kon worden.

Privacy-inbreuk

Het gebouw in kwestie ligt aan een strand. Veel bewoners van de appartementen laten ’s nachts hun gordijnen open, om zodoende van het uitzicht te kunnen genieten. Het nadeel is dat drones ongehinderd opnames kunnen maken van wat er zich binnen allemaal afspeelt.

Het probleem is alleen dat bijna nooit iemand opgepakt kan worden, tenzij de drone toevallig crasht. Dat was precies de reden dat de dronepiloot nu wel gepakt kon worden: nadat de drone door iemand was opgemerkt probeerde de piloot het toestel snel terug te laten keren, maar botste daarbij tegen een balkon aan.

Groeiend probleem

In Korea worden er steeds vaker dronegerelateerde privacyklachten ingediend bij de politie. Alleen al in de periode 2018-2020 werd er 1.276 keer geklaagd over een privacyinbreuk door drones.

Een jaar geleden werd een man tot eveneens 8 maanden cel veroordeeld nadat hij met zijn drone opnames had gemaakt van een seksend stel, eveneens woonachtig in een wolkenkrabber.

(coverfoto: Jean-Pierre Dalbéra, CC-BY)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Koreaan krijgt 8 maanden cel voor maken van naaktopnames met drone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier