Pro

Havenbedrijf Hamburg gaat autonome drones inzetten voor inspecties van infrastructuur

De Hamburg Port Authority (HPA) en HHLA Sky, een dochteronderneming van Hamburger Hafen und Logistik AG, gaan geautomatiseerde drones, grondrobots en ROV’s inzetten om inspecties van haveninfrastructuur uit te voeren. Ook zullen de onbemande systemen gebruikt worden om overzicht te bieden tijdens calamiteiten. De drones zullen op afstand worden overzien vanuit een high-tech controlecentrum.

Vliegend, rijdend en drijvend

“Bij stormvloeden, ongevallen of andere calamiteiten kunnen vliegende, drijvende of zelfrijdende robots aanzienlijk sneller ter plaatse zijn en hoge resolutie video’s en foto’s leveren voor een exact overzicht van de situatie. De bespaarde tijd kan bepalend zijn in een noodsituatie”, zegt Jens Meier, voorzitter van de Raad van Bestuur van de HPA.

De vliegende, rijdende en drijvende drones lenen zich niet alleen voor calamiteiten, maar ook voor inspectiewerkzaamheden. Meier: “Ze maken het onderhoud en de uitbreiding van de haveninfrastructuur aanzienlijk efficiënter, bijvoorbeeld bij moeilijk, tijdrovende of gevaarlijk bereikbare voorzieningen.”

High-tech controlecentrum

HHLA Sky heeft een technologisch toonaangevend controlecentrum voor de bediening en monitoring van de drones ontwikkeld. Het systeem is geïntegreerd met de verschillende applicaties die het havenbedrijf in gebruik heeft. Het doel is om arbeidsintensieve processen te stroomlijnen en apparaten efficiënter te bedienen.

“Met deze samenwerking wordt de volgende fase van productontwikkeling voor ons nieuwe ‘drones as a service’-product gelanceerd. We zullen dit jaar met proefoperaties beginnen”, zegt Phanthian Zuesongdham, hoofd van de divisie Port Process Solutions bij de HPA.

“Onze oplossing zal alle bijbehorende processen op een veilige en begrijpelijke manier weergeven en besturen”, legt Matthias Gronstedt, algemeen directeur van HHLA Sky, uit. “Bovendien kan de HPA heel verschillende soorten data verzamelen met behulp van IoT-sensoren. Door deze data te analyseren, kunnen we middelen optimaal gebruiken.”

(bron: Container News)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier