Pro

Drones gaan TotalEnergies helpen om methaanuitstoot te reduceren

De Franse energiemaatschappij TotalEnergies lanceert een op drones gebaseerd programma voor het detecteren van methaanuitstoot in al zijn olie- en gasbedrijven. Voor het wereldwijde project zal gebruik gemaakt worden van een technologie voor het meten van broeikasgassen, genaamd Airborne Ultralight Spectrometer for Environmental Applications (AUSEA).

Dubbele gassensor

AUSEA maakt gebruik van een op een drone gemonteerde miniatuur dubbele gassensor, die zowel methaan- als kooldioxide-emissies kan detecteren en hun bron kan identificeren. Metingen kunnen worden uitgevoerd bij alle soorten industriële installaties, zowel onshore als offshore.

Het bedrijf zegt dat drone-inspecties een aanvulling zullen zijn op metingen die zijn gedaan met behulp van traditionele technieken zoals infraroodcamera’s, grondsensoren en satellietgegevens. De technologie werd door TotalEnergies ontwikkeld in samenwerking met het Franse National Research Centre for Scientific Research (CNRS) en de Universiteit van Reims Champagne Ardenne.

Op weg naar Zero Methane

Op drones gebaseerde detectie van methaanemissies is al succesvol gebleken op testlocaties in Nigeria, Italië, de Republiek Congo en Nederland. De technologie wordt nu wereldwijd uitgerold. Afrikaanse offshore-sites en Zuid-Amerika hebben de technologie al ontvangen, en deze zomer is ook Europa aan de beurt. Drone-inspecties zullen TotalEnergies helpen om dichter bij het doel te komen om de methaanemissies tegen 2025 met 50% te verminderen op door het bedrijf beheerde locaties en met 80% tegen 2030.

Namita Shah, directeur van TotalEnergies OneTech: “TotalEnergies zet zich in om te evolueren naar Zero Methane. AUSEA wordt momenteel beschouwd als de meest nauwkeurige technologie ter wereld om methaanemissies te detecteren en te meten, en zal ons helpen onze emissieberekeningen te verfijnen en sterkere maatregelen te nemen om onze emissies nog verder te verminderen om de doelen te bereiken die we hebben gesteld.”

Volgende stap: autonomie

Ondertussen wordt de AUSEA-technologie verder ontwikkeld zodat deze ook toegepast kan worden in combinatie met autonome luchtvaartuigen, om de frequentie van methaanemissiemetingen te verhogen. Op deze manier kan de inzet ook worden uitgebreid naar de andere activiteiten van het bedrijf, ook op de raffinaderijen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier