Incident

Politie neemt drone in beslag tijdens Zwarte Cross

De politie heeft afgelopen weekend een drone in beslag genomen waarmee boven festivalgangers op het terrein van de Zwarte Cross werd gevlogen. De drone werd opgemerkt door het dronedetectie-team van de Landelijke eenheid. Tijdens het festival was een tijdelijke no-flyzone voor drones en ander burgerluchtverkeer ingesteld, in de vorm van een zogenaamde TGB.

Tijdelijke no-flyzone

Afgelopen weekend vond in Lichtenvoorde de 25e editie plaats van het legendarische festival Zwarte Cross. Ten behoeve van de veiligheid van de bezoekers was er een tijdelijke no-flyzone ingesteld voor drones en ander burgerluchtverkeer. Hiertoe werd een Tijdelijk Gebied met Beperkingen (TGB) ingesteld. Alleen vooraf aangemelde luchtvaartuigen van handhavers en hulpdiensten mochten binnen de TGB vliegen.

Tijdens het festival werd er toch een onbevoegde drone waargenomen, ter hoogte van de Vosdijk in Vragender, vlakbij het festivalterrein. Door middel van een dronedetectiesysteem kon de locatie van de dronepiloot worden bepaald, waarna de man door de politie staande gehouden werd. Zijn drone werd daarbij in beslag genomen.

Toelichting politie

Een woordvoerder van de politie geeft meer details over de staandehouding en inbeslagname:

“De piloot van deze drone vloog niet alleen boven een mensenmassa, in een TGB maar ook nog eens veel hoger dan 120 meter. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden omdat er diverse (hulp)instanties vliegen die in het luchtruim hun werk doen. De drone-bedienaar is opgespoord en aangesproken. Zijn drone is in beslag genomen door het droneteam van Politie Oost-Nederland en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Het openbaar ministerie zal besluiten wat met de drone zal gebeuren.”

Toezicht vanuit de lucht

Overigens zette de politie zelf ook een drone in, om toezicht te houden vanuit de lucht. Het ging daarbij om een DJI M210. Deze werd door middel van een kabel van energie voorzien vanaf de grond. Een dergelijke kabeldrone kan urenlang in de lucht blijven hangen, ten behoeve van crowd control of verkeersmonitoring.

(bron: Politie.nl – coverfoto: M.F. Naaldenberg, CC-BY)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Politie neemt drone in beslag tijdens Zwarte Cross

 • Is een Tijdelijk Gebied met Beperkingen (TGB) ingebouwd in GoDrone? Of was het ook aangemeld als Notam?

  Beantwoorden
  • TGB was lastig te vinden. Ik heb nergens een Notam kunnen vinden van deze TGB. Wel te zien op de de Aeret kaart viewer (via vliegjedroneveilig.nl)

   Beantwoorden
 • Ik zie in GoDrone geen beperkingen specifiek voor Zwarte Cross, dus hoe kun je het als drone vlieger weten?
  Ik vermoed dat die inbeslagname het gevolg is van hoger vliegen dan 120m en boven mensenmassa’s vliegen en dat die TGB geen rol speelt?

  Beantwoorden
 • Mark Vermaat

  Gelet op de reacties hierboven zou het wenselijk zijn om één website of app te hebben waar dronevliegers maar ook handhavers (bijvoorbeeld voor alle landen die onder de nieuwe Europese regels vallen) terecht kunnen voor betrouwbare informatie over no-fly zones. Het is nu maar zoeken en hopen of de info die je krijgt ook werkelijk klopt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier