Nieuws

Foodora test fastfoodbezorging per drone in Zweden

De Scandinavische maaltijdbezorgservice Foodora heeft met McDonald’s Zweden een proefproject uitgevoerd met het bezorgen van eten per drone. Mensen op het strand bij Gustavsberg (nabij Stockholm) konden McDonald’s bestellen via de Foodora-app, en het per drone op een afhaalpunt laten bezorgen. De vluchten werden automatisch uitgevoerd over een afstand van circa 1,5 km.

Snel(ler) bezorgen

Drone delivery is hot, en diverse spelers staan te trappelen om drones in te gaan zetten voor onder andere het bezorgen van maaltijden. Waaronder het van oorsprong Duitse bedrijf Foodora. In Zweden heeft de maaltijdbezorger vorige week een pilotproject uitgevoerd waarbij fastfood werd bezorgd door middel van een drone. Daartoe ging Foodora een samenwerking aan met McDonald’s.

“Het voelt heel leuk dat McDonald’s de krachten wil bundelen met ons en Foodora’s innovaties in logistiek. Zowel wij als McDonald’s willen het voortouw nemen bij verandering in Zweden. We willen het mogelijk maken om snelle leveringen aan te bieden aan iedereen in Zweden. Het zou geen verschil moeten maken of je in Göteborg woont of in een kleinere stad in Noord-Zweden”, zegt Foodora’s CEO Hans Skruvfors in een persbericht.

Vaste vliegroute

Tijdens de proefperiode konden mensen op het strand bij Gustavsberg een maaltijd bestellen bij McDonald’s en deze door middel van een drone laten bezorgen. De drone legde daarbij een afstand af van ca. 1,5 km. De drone vloog automatisch een vooraf vastgelegde route, op een hoogte van 120 meter. De drone in kwestie betrof een DJI M300, die voorzien werd van een speciale foodbox waarin de maaltijden werden vervoerd. De vluchten werden EVLOS (extended visual line of sight) uitgevoerd, met een observer bij de landingzone.

Het Nederlandse bedrijf AirHub was in een faciliterende rol betrokken bij het pilotproject. “Foodora heeft AirHub gevraagd hierin te ondersteunen, de vluchten uit te voeren in Zweden middels een cross-border operatie en om alle overige vliegtechnische zaken te regelen (zoals de payloadbox). Daarvoor zijn we enkele keren afgereisd naar Zweden voor tests, en hebben we enkele dagen commercieel gedraaid”, zegt Toby Enzerink van AirHub.

Bredere inzet

Uiteindelijk is het per drone bezorgen van fastfood niet het primaire doel van Foodora. “De pilot is ditmaal met McDonald’s gedaan, maar Foodora gaat breder kijken naar het inzetten van drones. Ze bieden namelijk niet enkel eten, maar ook tal van andere producten. De pilot nu was wel helemaal gefocust op deze case”, aldus Enzerink.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier