Gastbijdrage

Drone Dames: ND-filters, wat voegen ze toe?

Wellicht dat je ze in de winkel hebt zien liggen, of andere foto- en videografen erover gehoord hebt: ND-filters, die je per stuk of als set kunt kopen voor je drone. Maar waarvoor zijn ze en wat voegen ze toe? Zelf hebben wij ervaring met de filters van PolarPro. PolarPro filters zijn gemakkelijk aan te brengen op je drone en PolarPro heeft filters voor elk dronetype.

Op Dronewatch lees je deze zomer een serie artikelen van de Drone Dames, bestaande uit het duo Lonneke Tubbing en Marion Stoffels. Lonneke en Marion zullen je uitleg geven over alle aspecten van het maken van foto’s en video’s met behulp van drones.

Wat zijn ND-filters?

ND staat voor Neutral Density. Een ND-filter is een filter dat de hoeveelheid licht die in je camera komt vermindert. Vergelijk het met het opzetten van een zonnebril: je hoeft niet meer zo te knijpen met je ogen. Er zijn verschillende gradaties ND-filters, van 4 tot 32 of zelfs hoger. Maar wat is het verschil?

De getallen hieronder betreffen het het aantal stops die een filter aan licht binnenlaat.
Bijvoorbeeld:
ND 4 laat ¼ van de hoeveelheid licht door
ND 8 laat ⅛ van de hoeveelheid licht door
Enzovoort.

Wanneer gebruik je welk ND-filter?

We snappen natuurlijk dat je niet op je rekenmachine gaat zitten uitrekenen welk ND-filter je op je drone wilt zetten voordat je gaat vliegen. Daarom hebben wij het even wat gemakkelijker voor je gemaakt en wat waarden onder elkaar gezet:

ND 4: Gouden uur of bewolkte dagen
ND 8: Licht bewolkte dagen, licht zonnig
ND16: Heldere dagen (zonnige dagen)

ND-filters worden voornamelijk gebruikt tijdens het filmen. Als jij filmt met 25 frames per seconde dan wil je het liefst je sluitertijd op 1/50 sec zetten. Op een klaarlichte dag lukt dat niet altijd, want dan komt er te veel licht in je lens waardoor je de sluitertijd niet zo laag kunt houden. Dan maak je gebruik van een ND-filter. Die zorgt ervoor dat het dan wel lukt.

Maar soms kan een ND filter er ook voor zorgen dat je foto’s minder flets worden. Dat is het geval als je gebruik maakt van een ND+polarizer. Zo komen we weer terug op de vergelijking met de zonnebril. Als jij een zonnebril met polariserend glas opzet dan zie je (als het goed is) ook veel diepere contrasten en kleuren.

Wat kan je allemaal met ND-filters?

Met een ND-filter kun je er dus voor zorgen dat je op de juiste sluitertijd kunt blijven tijdens het filmen. En een ND+polarizer zorgt bovendien voor diepere kleuren en contrasten. Je kunt daarnaast ook leuk gaan spelen met sluitertijden. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande dronefoto van Lonneke:

Foto: Lonneke Tubbing

Doordat ze de sluitertijd laag heeft gezet, neemt de camera meer beweging op. In dit geval zorgt het er voor dat het water van de waterval veel ‘zachter’ oogt, doordat de afzonderlijke vallende waterdruppels als het ware worden uitgesmeerd.

Polarisatiefilters

Polarisatiefilters (polarizers) voegen veel toe voor zowel in foto’s en video’s. Polarisatie helpt namelijk de schittering/reflectie in je beelden te verminderen. ND+polarizers combineren de werking van een ND-filter en polarizer. Ze houden licht tegen en zorgen tegelijkertijd voor diepere kleuren en minder schitteringen en reflecties.

Foto: Marion Stoffels

Zoals bij de foto hierboven te zien, heeft Marion door middel van polarisatie veel contrast toegevoegd aan het water, waardoor de schittering in het water gedempt blijft en de reflecties goed helder te zien zijn.

ND-filters of ND+polarizers zijn dus zeker een waardevolle toevoeging voor je drone als je meer invloed wilt hebben op de belichting of meer contrast en minder schittering in je foto’s wilt hebben. Succes!

Luister hier de Drone Dames podcast voor nog veel meer tips, tricks en onze ervaringen: https://open.spotify.com/show/7h9c2vClKv5olVVsIcPFEu?si=0b1a92bbb49b4ce3

Avatar foto

Drone Dames

Wij zijn Lonneke Tubbing en Marion Stoffels, de gezichten achter Drone Dames. Drone Dames is een informeel en educatief platform waarbij we jouw dronebeelden naar de next level brengen d.m.v. workshops, masterclasses en podcasts. Meer over Drone Dames? Check dan www.dronedames.nl.

4 gedachten over “Drone Dames: ND-filters, wat voegen ze toe?

 • Hallo dronedames, leuk artikel, maar ik mis wel wat diepgang. Waarom wil je bijvoorbeeld bij video je sluitertijd op 2x de framerate hebben? En polarisatiefilters, die moet je goed instellen. Maar hoe doe je dat bij een drone die ver bij je vandaan vliegt en iedere keer een andere positie heeft…?

  En iets waar ik recent achter ben gekomen: ik heb, naast een Mavic 3, ook een Mini 3 Pro. Die heeft, naast de automatische stand, een Pro stand. Alleen is die Pro stand eigenlijk niet meer dan een volledig handmatige stand. En alleen in deze stand kun je zien wat je sluitertijd is bij bepaalde lichtomstandigheden. Bij de Mavic 3 zet ik de ISO en het diafragma vast, kijk ik op de grond wat de sluitertijd ongeveer wordt en zet ik de juiste ND filter op mijn drone. Vervolgens laat ik de sluitertijd op Auto staan, wat bij de Mavic 3 kan. Maar bij de Mini 3 Pro, moet je dus alles handmatig instellen. Erg lastig, zeker wanneer je een shot wilt maken waarbij je bijv. een pan shot maakt. In de auto stand, zijn ND filters in mijn optiek zinloos op de Mini 3, want dan zou het maar zo kunnen zijn dat de automaat de ISO waarde gaat verhogen om alsnog een vrij korte sluitertijd te houden… Hoe kijken jullie hier tegenaan?

  Beantwoorden
  • Mijn advies, schiet altijd met alle instellingen op handmatig.
   Je gaat er bewuster van fotograferen/filmen en komt minder vaak voor verrassingen te staan.
   Door alles zelf in de hand te houden heb je maximale controle over het eindresultaat!
   Een ND filter kies je voor een bepaalt effect, de automatische camera instellingen maken vaak niet de keuze’s die jij in gedachten had en kunnen het effect teniet doen.

   Bij gebruik van een polarisatiefilter wil je letterlijk je vingers aan het filter hebben om het gewenste resultaat te behalen.
   Op een drone is dit niet mogelijk en zal een polarisatiefilter ook nooit 100% zijn meerwaarde kunnen geven.
   Het is gewoon gokken naar het resultaat.
   In veel artikelen worden dergelijke filters als wondermiddel aangeprezen, maar de werkelijk is een stuk minder fraai.

   Beantwoorden
 • @Ruben: “Een ND filter kies je voor een bepaald effect”, dat is niet zo voor videografen. Die gebruiken een ND filter om de sluitertijd omhoog te krijgen. Hoe hoog precies, maakt dan niet zo veel uit. Dus ik gebruik graag de semi automaat, wat dus niet goed kan bij de Mini 3.

  Beantwoorden
  • Je sluitertijd verlengen bij filmen is een beoogd effect.
   En ook bij filmen behoud je maximale controle door handmatig in te stellen!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier