Markt

Rapport: 55% Duitse hulpdiensten maakt regelmatig gebruik van drones

Maar liefst 55% van de hulpdiensten (brandweer, politie) in Duitsland maakt regelmatig gebruik van drones. Met name snelheidswinst in bestaande workflows wordt als voordeel genoemd. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door Droniq GmbH en vakblad Behörden Spiegel. Toch wordt het volledige potentieel van drones nog niet waargemaakt, door operationele beperkingen op het vliegen buiten het zicht van de piloot.

Snelheidswinst

Voor het onderzoek werden 197 hulpdiensten bevraagd naar hun ervaringen met het inzetten van drones. Van hen maken 150 organisaties inmiddels gebruik van drones. Meer dan de helft (55%) zet drones zelfs regelmatig in. Met name voor het opsporen van vermiste personen of het vanuit de lucht verkennen van een stuk gebied. 63% van de organisaties heeft operationele concepten voor de inzet van drones uitgewerkt.

Volgens de ondervraagden is het versnellen van operationele workflows het belangrijkste voordeel van drones. Daarbij worden snelheidswinsten met een factor twee of zelfs drie genoemd. Daarnaast kan de technologie worden ingezet om bestaande toepassingen te verbreden. Toch zijn de budgetten beperkt: 45% van de diensten heeft slechts ca. 5.000 euro per jaar te besteden aan de aanschaf van drones en trainingen.

Nu nog vooral VLOS

De meeste dronemissies worden uitgevoerd binnen het zicht van de piloot (VLOS). In 71% van de gevallen moeten de dronevluchten worden afgestemd met de luchtverkeersleiding. De strenge wetgeving zet vooralsnog een rem op de inzet buiten het zicht van de piloot (BVLOS), terwijl daar juist de meeste voordelen te behalen zijn. Nu nog vliegt slechts 19% van de hulpdiensten wel eens buiten het zicht.

“Het goede nieuws is dat (first responders) drones hebben erkend als een efficiënt operationeel hulpmiddel en ze ook op een zeer professionele manier gebruiken”, zegt Jan-Eric Putze, Managing Director van Droniq. “Toch is er op dit gebied nog ruimte voor verbetering. Naarmate missies buiten het zicht toenemen, zullen drones in nog meer gebieden kunnen helpen. Momenteel wordt deze applicatie nog slechts sporadisch gebruikt, maar ik weet zeker dat dit de komende jaren zal veranderen. Want de technologie om dergelijke vluchten veilig uit te voeren voor alle betrokkenen is er en heeft zichzelf al bewezen.”

(coverfoto: Johanniter Regionalverband Rhein-Main, via Unmanned Airspace)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier