Incident

Manna onderzoekt crash met bezorgdrone in voorstad Dublin

Manna, het Ierse dronebedrijf dat zich bezig houdt met de ontwikkeling van bezorgdiensten, heeft bevestigd dat eerder deze maand een van hun drones is neergestort in de voorstad Balbriggan bij Dublin. Het incident vond plaats op 14 juli en werd diezelfde dag gemeld in een Facebook-groep van de gemeenschap in Balbriggan. De drone stortte vlakbij drie buurtbewoners neer op de grond.

Technische fout

Een lid van de groep schreef: “Een Manna-drone stortte enkele meters van mij en twee buren neer. Onderdelen vlogen overal naartoe tijdens de val.” Een andere reactie luidde: “De parachute deed niets, hij werd ongeveer 12 meter boven de grond ingezet en de drone kantelde, waardoor hij onbestuurbaar werd. Het apparaat sloeg hard en ondersteboven op de grond.”

Volgens Manna werd het ongeluk veroorzaakt door een “technische fout” tijdens een routinevlucht. “Conform onze standaard veiligheidsprotocollen heeft ons toestel meerdere veiligheidsprocedures uitgevoerd, waaronder het inzetten van een parachute, wat leidde tot een landing in een open gebied,” aldus een woordvoerder van Manna aan SiliconRepublic.com. “Het inzetten van de parachute en het activeren van de sirene zijn normale onderdelen van onze veiligheidsmaatregelen bij elke vorm van storing die een veiligheidsrisico kan veroorzaken.”

Focus op maaltijdbezorging

Manna, opgericht door CEO Bobby Healy, test sinds 2019 zijn dronetechnologie in Ierland. In 2021 ontving Manna als eerste Ierse operator een LUC-certificaat. Het bedrijf wil de bezorging van voedsel en andere goederen makkelijker en sneller maken door het gebruik van bezorgchauffeurs overbodig te maken. In april vorig jaar haalde Manna $25 miljoen op in een Series A-financieringsronde om verder te gaan dan de testfase.

Het bedrijf richt zich voornamelijk op voedselbezorging in voorstedelijke gebieden via samenwerkingen met Just Eat en Tesco, maar heeft tijdens de pandemie ook medicijnen bezorgd en samengewerkt met Samsung om smartphones te leveren. Na succesvolle testen in Oranmore, Co Galway, breidde Manna eerder dit jaar zijn pilot project met dronebezorging uit naar Balbriggan, waar het koffie, boodschappen en meer levert.

Deze week waren de bezorgdiensten in het gebied echter niet beschikbaar, met een foutmelding in de Manna-app als gevolg.

Veiligheid en maatschappelijke acceptatie

De crash in Balbriggan roept vragen op over de veiligheid en betrouwbaarheid van drone delivery. Ondanks de veiligheidsmaatregelen van Manna, zoals parachutes en sirenes, blijft de vraag hoe effectief deze maatregelen zijn in echte noodsituaties. Bovendien heeft dit incident de discussie over de maatschappelijke acceptatie van drones nieuw leven ingeblazen.

Uit onderzoek van Saxion Hogeschool en Universiteit Twente blijkt dat de acceptatie van dronetoepassingen sterk varieert afhankelijk van het gebruiksdoel. Hulpverlenende toepassingen zoals bij brandweer en ambulance worden positiever ontvangen dan commerciële toepassingen. Incidenten zoals deze kunnen mogelijk het vertrouwen van het publiek in commerciële dronetoepassingen ondermijnen, vooral als dergelijke incidenten vaker voorkomen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier