Nieuws

Spaanse jongen (14) door drone gered van verdrinkingsdood

Een veertienjarige jongen uit Spanje is onlangs voor de kust van Valencia van de verdrinkingsdood gered door het optreden van een voortvarende dronepiloot. Met behulp van een speciaal voor dat doel ontwikkelde reddingsdrone kon een zwemvest afgeworpen worden. De jongen kon zich daaraan vastklampen totdat reddingswerkers per jetski ter plaatse kwamen.

Reddingsactie

Het incident vond begin juli plaats aan de populaire Costa Blanca. Als gevolg van heftige golfslag raakte een jonge badgast in de problemen. Dronepiloot Miguel Angel Pedrero van het bedrijf General Drones werd tijdig ingeseind. Hij twijfelde geen moment en stuurde direct een drone op de jongen af. Het lukte om een zwemvest vlakbij de tiener te droppen.

“Toen we aankwamen, zagen we een kind dat er erg slecht aan toe was, met bijna geen energie om te blijven drijven, dus stuurde ik het reddingsvest. Vanwege de grote golven was het een ingewikkelde manoeuvre, maar het is ons uiteindelijk gelukt om het vest bij hem te krijgen zodat hij kon blijven drijven totdat de strandwachten hem per jetski bereikten”, vertelde Angel Pedrero achteraf aan Reuters.

Eenmaal op het strand kreeg de jongen zuurstof toegediend en ter observatie naar het ziekenhuis gestuurd. Vierentwintig uur later mocht de jongen weer naar huis.

Alleen al de eerste helft van 2022 verdronken er 140 mensen in zee, blijkt uit cijfers van de Spaanse reddingsbrigade. Dat is een stijging van 55% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Auxdron LFG

General Drones werkt al sinds 2017 aan het ontwikkelen en fabriceren van reddingsdrones. Inmiddels worden de drones bij 22 verschillende stranden in Spanje ingezet. Het is niet voor het eerst dat het systeem levens redt: in 2018 en 2021 werden er in Spanje verschillende zwemsters in nood gered, eveneens door het afwerpen van drijfmiddelen.

De Auxdron LFG van General Drones werd speciaal ontwikkeld voor het uitvoeren van search&rescue-missies. Het systeem is bestand tegen regen en zand en kan ingezet worden tot windkracht 6. De payloadruimte van het systeem kan naar wens worden gevuld met een luidsprekersysteem, zwemvest of AED.

Inzet van reddingsdrones in Nederland

In Nederland wordt er volop geëxperimenteerd met de inzet van drones om zwemmers in nood te redden. Zo werd in augustus 2020 op Texel het afwerpen van een drijfmiddel gedemonstreerd. En in Noord-Holland loopt een proefproject waarbij drones worden gebruikt om muistromen te detecteren en drenkelingen op te sporen. Daar is ook de Reddingsbrigade van Den Helder bij betrokken. Van daadwerkelijke inzetten is het echter nog niet gekomen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier