Kijken: de nucleaire exclusiezone rond Tsjernobyl, maar dan als miniwonderland

Het verlaten gebied rondom de kerncentrale in Tsjernobyl heeft menig videomaker en dronepiloot geïnspireerd om post-apocalyptische beelden te maken. In de loop der jaren zijn een aantal van dergelijke video’s uitgelicht op Dronewatch. Onlangs ging dronepiloot Joerg Daiber op bezoek in de regio. Hij maakte een dronevideo van het gebied, maar dan met het tilt-shifteffect.

Tilt-shift

Tilt-shift is een beeldbewerkingsmethode die leidt tot het welbekende Madurodameffect. Door het selectief vervagen in combinatie met het versnellen van een opname krijg je het idee dat je naar een opname van een soort miniwonderland zit te kijken. Alsof je door Madurodam loopt. Het effect werkt vooral goed in combinatie met dronebeelden, en dat is dan ook waar het YouTube-account Little Big World om draait.

Vorig jaar reisde Joerg Daiber af naar Tsjernobyl, enkele maanden voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Hij nam er zijn drone mee om opnamen te maken van de verlaten stad Prypjat en de radioactieve bosgebieden rondom de kerncentrale, die in 1986 het toneel was van één van de grootste kernrampen in de geschiedenis. De resulterende tilt-shift dronevideo zie je hieronder.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!