Nieuws

Amerikaanse rechter veegt bezwaar tegen invoering Remote ID van tafel

Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat luchtvaartautoriteit FAA door mag gaan met de invoering van identificatie op afstand (Remote ID) voor drones. Volgens de rechter maakt Remote ID geen inbreuk op de privacy van dronevliegers, zoals dronepiloot en retailer Tyler Brennan vorig jaar stelde in zijn bezwaarschrift. Dronefabrikanten hebben tot 16 september 2022 om hun toestellen geschikt te maken voor Remote ID.

Kentekenplaat voor drones

Remote ID kun je zien als een digitale kentekenplaat voor drones, welke op afstand door middel van radiosignalen uitgelezen kan worden. Op die manier is het mogelijk om zowel de actuele locatie van de drone als de opstijglocatie te zien, alsook een uniek identificatienummer welke herleid kan worden naar de eigenaar. Remote ID zou handhavers in staat stellen om effectiever op te treden tegen illegale dronevluchten. Ook is het denkbaar dat er Flight Radar-achtige apps verschijnen waarmee burgers kunnen zien wat voor drones er in hun omgeving vliegen.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zou graag zien dat alle drones in de toekomst uitgerust zijn met Remote ID. Volgens de FAA is Remote ID niet alleen van belang voor handhaving, maar ook om dronevluchten buiten het zicht van de piloot (BVLOS) mogelijk te maken, bijvoorbeeld ten behoeve van inspectievluchten of pakketbezorging. Om te voldoen aan de nieuwe wetgeving zouden drones door de fabrikant uitgerust kunnen worden met Remote ID-functionaliteit, of achteraf voorzien kunnen worden van een Remote ID-module.

‘Inbreuk op de privacy’

Veel dronepiloten reageerden furieus op het idee dat de locatie van hun drone en/of de piloot verplicht moet worden uitgezonden naar iedereen in de omgeving. Dronepiloot en handelaar in FPV-onderdelen Tyler Brennan startte zelfs een juridische bezwaarprocedure tegen de FAA, waarin hij stelde dat identificatie op afstand inbreuk zou maken op de grondrechten van drone-eigenaren. Het zou leiden tot het continu en onbeperkt volgen van dronevliegers. Om de bezwaarprocedure te kunnen betalen startte Brennan een crowdfundcampagne, waarmee hij 83.000 dollar van 2.000 dronepiloten inzamelde.

Rechter Cornelia Pillard is het echter oneens met de argumenten van de bezwaarmaker. Onlangs deed ze haar uitspraak namens het Amerikaanse Hof van Beroep in het District van Columbia. Volgens de rechter is er helemaal geen sprake van illegale surveillance, zoals Brennan aanvoert. “Een drone verplichten zijn locatie en die van zijn operator te tonen terwijl de drone in de lucht is, schendt geen redelijke verwachting van privacy”, stelt Pillard in haar uitspraak.

Veiligheid

In haar uitspraak benadrukt Pillard dat Remote ID essentieel zou zijn om de nationale veiligheid te garanderen. “Drones komen eraan. Heel veel zelfs. Ze zijn leuk en nuttig. Maar hun vermogen om te spioneren, neer te storten en dingen te laten vallen, houdt reële risico’s in. Vrijelijk dronevliegen bedreigt het luchtverkeer, mensen en dingen op de grond, en zelfs de nationale veiligheid.”

In 2018 nam het Amerikaanse congres al wetgeving aan om strenger op te kunnen treden tegen mogelijk gevaarlijke dronevluchten. Zo kregen het ministerie van Justitie en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid de bevoegdheid om drones waar een dreiging van uitgaat onklaar te maken of te vernietigen. Er ligt nu een wetsvoorstel klaar om die bevoegdheid uit te breiden naar de luchthavenbeveiligingsdienst TSA. Het uitgangspunt daarbij is dat Remote ID kan helpen om tijdig ongewenste dronevluchten waar te nemen.

Invoering

Nu dat de FAA groen licht geeft gekregen om het Remote ID-wetsvoorstel door te voeren, krijgen dronefabrikanten tot 16 september van dit jaar de tijd om hun toestellen aan te passen zodat ze gaan voldoen aan de draadloze identificatievereisten. DJI zegt de komende tijd updates beschikbaar te zullen stellen voor het merendeel van hun toestellen. Voor drones die geen update krijgen van de fabrikant komen er Remote ID-addons beschikbaar.

Vanaf 16 september 2023 moeten alle Amerikaanse dronevliegers voldoen aan de nieuwe Remote ID-verplichting. Alleen drones die minder wegen dan 250 gram en waarmee recreatief wordt gevlogen zullen worden vrijgesteld. Ook hoeven drones waarmee boven geregistreerde modelvliegvelden wordt gevlogen geen locatie- of identificatiegegevens uit te zenden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Amerikaanse rechter veegt bezwaar tegen invoering Remote ID van tafel

 • Ik kan het op zich begrijpen, maar met dezelfde redenatie kun je ook ook fotocamera’s, telefoons, auto’s, motoren verplicht laten registreren. Kunnen allemaal gebruikt worden voor spionage, aanslagen, zomaar ergens tegenaan botsen of andere overlast veroorzaken. Dit opent de deur naar een surveillance maatschappij, het is te ruim.

  Beantwoorden
 • Hoe hangt dit samen met wat we in NL/EU kunnen verwachten? Goeie zaak wel.

  Beantwoorden
 • Goeie zaak? voor wie?
  Bij een vliegtuig zie je toch ook niet welke piloot er achter het stuur/knuppel zit ?
  Denk je nou werkelijk dat iemand die kwaad in zin heeft een drone met remote ID gaat gebruiken?
  Hoe naïef!, het is wederom een controle middel voor jan de burger, niet meer en niets minder.
  Ik ben het met Jack eens “Dit opent de deur naar een surveillance maatschappij, het is te ruim”

  Beantwoorden
 • We zitten in de voorfase van bredere inzet van drones, b.v. dronebezorging, en er is er niks mee als het system weet waar de diverse drones zijn.
  Een vliegtuig met welke piloot dan ook moet ook met de luchtverkeersleiding in overleg over het vliegpad etc.
  Dat er (veel) te veel beperkingen zijn voor drone vluchten is evidend, maar in dit geval zie ik het niet als een overbodige beperking.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier