Nieuws

Volkswagen onthult prototype van vierpersoons dronetaxi

Autofabrikant Volkswagen denkt erover om in de toekomst niet alleen rijdende, maar ook vliegende personenvoertuigen te gaan fabriceren. Dat blijkt uit de onthulling van een prototype eVTOL genaamd Flying Tiger. De vierpersoons dronetaxi werd ontwikkeld door de Vertical Mobility-divisie van Volkswagen Group China, een bedrijfsonderdeel dat zich toelegt op innovatieve vervoersconcepten.

Vliegende tijger

Kleinschalig personenvervoer is nu nog vooral grondgebonden. Maar in de toekomst zou het zo maar kunnen dat ook de derde dimensie een grote rol gaat spelen. Onder de noemer Urban Air Mobility (UAM) wordt er wereldwijd driftig geëxperimenteerd met elektrisch aangedreven luchtvaartuigen die verticaal kunnen opstijgen en landen, de zogenaamde eVTOLs. Die moeten goedkope vluchten op de kleine en middellange afstand mogelijk maken, in en rond stedelijke gebieden.

Ook Volkswagen wil gaan experimenteren met UAM. Dat leidde tot de oprichting van van de divisie Vertical Mobility, die onlangs een eerste prototype van een elektrische dronetaxi onthulde. De Flying Tiger eVTOL – zo genoemd vanwege de zwarte en gouden striping op de romp – zal later dit jaar voor het eerst getest worden. Uitgebreidere proefvluchten staan voor 2023 op het programma.

4 passagiers, 200 km

De eVTOL van VW kan op papier vier passagiers plus bagage vervoeren over een afstand van 200 km. Voor de aandrijving beschikt het toestel over tien propellers: acht om verticaal te kunnen opstijgen en twee voor het vliegen in voorwaartse richting. De bedoeling is dat de Flying Tiger de vluchten volledig automatisch uitvoert, alhoewel dat pas voor een later moment op de tijdlijn staat.

Met de Flying Tiger mikt Volkswagen op een vermogend en ‘tech-savvy’ publiek. Om die reden denkt VW in eerste instantie aan het aanbieden van VIP air shuttle services in Chinese steden. In een later stadium moeten vluchten met de dronetaxi ook binnen handbereik komen van een breder publiek, bijvoorbeeld op basis van een flight sharing-model.

“Met dit proefproject brengen we Volkswagen’s lange traditie van precisie-engineering, design en innovatie naar een hoger niveau door een eersteklas product te ontwikkelen dat zal voldoen aan de verticale mobiliteitsbehoeften van onze toekomstige technisch onderlegde Chinese klanten”, aldus Volkswagen Group China’s CEO Stephan Wöller. “Dit is een baanbrekend project dat ons jonge team van Chinese experts helemaal opnieuw is begonnen – ze werken met nieuwe ontwerpconcepten en materialen terwijl ze nieuwe veiligheidsnormen ontwikkelen en bij elke stap vernieuwen en innoveren.”

Andere autobouwers

Overigens is Volkswagen niet de enige autobouwer die experimenteert met Urban Air Mobiliy. Zo hebben ook Honda, Daimler, Toyota en Hyundai dronetaxi’s aangekondigd. Daarnaast zijn er tal van nieuwe spelers die zich richten op UAM, zoals Volocopter, Lilium en EHang.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier