Regelgeving

Dronevliegers opgelet: diverse no-flyzones tijdens start Vuelta 2022

De internationale wielerwedstrijd Vuelta 2022 gaat dit jaar in Nederland van start. De eerste drie etappes zullen worden verreden in de provincies Utrecht en Noord-Brabant. In verband met het maken van luchtopnamen door een filmhelikopter worden er in de periode van vrijdag 19 augustus tot en met zondag 21 augustus een aantal no-flyzones voor drones en burgerluchtverkeer ingesteld.

Luchtruimsluitingen

De Ronde van Spanje start dit jaar met drie etappes in Nederland. In opdracht van de vijf besturen van de Gemeente Utrecht, Gemeente Breda, Gemeente ’s-Hertogenbosch, Provincie Utrecht en Provincie Noord-Brabant organiseert Stichting La Vuelta Holanda 2022 dit evenement. Dit evenement wordt, zoals gebruikelijk bij internationale wielerwedstrijden, onder andere vanuit de lucht gefilmd.

Om het voor de filmhelikopter mogelijk te maken veilig opnamen te maken van dit evenement worden tijdens deze drie dagen een aantal tijdelijke gebieden met beperkingen (TGB’s) aangewezen. Wanneer een TGB actief is, is het gebied alleen toegankelijk voor de filmhelikopter en eventuele hulpdiensten. Wie toch een drone laat opstijgen, kan bestraft worden.

Voor de eerste dag is het TGB een cirkel rondom Utrecht, waar een tijdrit gaat plaatsvinden. De tweede en derde dag zijn ritten door Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht. Hiervoor zijn per dag meerdere gebieden aangewezen, waarbij de gebieden actief worden rondom de positie waar de wielerwedstrijd zich op dat moment bevindt. Zo is het voor de filmhelikopter mogelijk om veilig de opnamen boven de wedstrijd te kunnen maken, terwijl ander luchtverkeer zo min mogelijk wordt beperkt.

Kaarten

De TGB’s worden per NOTAM bekend gemaakt en zullen terug te vinden zijn in GoDrone en Aeret. Op onderstaand kaartje kun je alvast zien om welke gebieden het gaat. De precieze tijden waarop de verschillende no-flyzones van kracht zijn kun je terugvinden op dit overzicht van tijdelijke luchtruimsluitingen op de website van LVNL.

(klik voor vergroting)
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier