Nieuws

Oekraïense soldaten voeren precisieaanval uit met racedrone [video]

Soldaten van de 93e Brigade in Oekraïne hebben een nieuw wapen gevonden in hun strijd tegen de Russen. Naast gewone drones zetten ze nu ook racedrones in om precisieaanvallen uit te voeren op vijandelijke strijdkrachten. In een recente video is te zien hoe een racedrone een huis invliegt via de deuropening, om vervolgens te ontploffen.

Precisieaanval

Al vanaf de start van de oorlog in Oekraïne maken de strijdkrachten volop gebruik van drones (zowel consumentendrones als militaire toestellen en zelfbouwdrones) om de Russische invasiemacht dwars te zitten. Van het vanuit de lucht documenteren van oorlogsmisdaden tot en met het verkennen van vijandelijke stellingen en zelfs het laten vallen van granaten door middel van zelfgemaakte dropmechanismes: geen mogelijkheid wordt onbenut gelaten.

Daar komt nu de inzet van snelle en wendbare racedrones bij. In een recent verschenen video is te zien hoe twee soldaten gebruik maken van een zelfgebouwde racedrone om een aanval uit te voeren in een huis. De drone vliegt daarbij door de deuropening naar binnen, om vervolgens tot ontploffing te komen. De aanslag wordt ondertussen door middel van een andere drone gefilmd. Onduidelijk is of er slachtoffers vallen.

DIY kamikazedrones

Uit de beelden blijkt dat de dronepiloot gebruik maakt van een analoge first person view (FPV)-videobril van FatShark om de drone op afstand te besturen en het doel met grote precisie te bereiken. Wie wel eens video’s heeft gezien van FPV-droneraces weet hoe ongelooflijk snel en wendbaar dergelijke kleine drones over de meest lastige parcours gevlogen kunnen worden, dus ergens ligt het voor de hand dat ook dit type drone nu wordt ingezet voor de strijd.

Dergelijke kamikazedrones kunnen eenvoudig door iemand met kennis van zaken in elkaar worden gezet: de benodigde onderdelen zijn eenvoudig te verkrijgen en de kosten zijn slechts een paar honderd euro per drone. Racedrones halen met gemak snelheden van boven de honderd kilometer per uur en kunnen afhankelijk van de gebruikte motoren, propellers en accu een paar honderd gram aan nuttige lading vervoeren, zoals de in Oekraïne veelgebruikte Vog-17 granaat. Het bereik van de zender bedraagt – afhankelijk van de omstandigheden – enkele honderden meters tot een paar kilometer.

Zorgen

Het gebruik van consumentendrones en zelfbouwdrones voor militaire doeleinden is ondertussen een groot hoofdpijndossier voor onder andere de NAVO-lidstaten. Gevreesd wordt dat ook terroristen gebruik zullen gaan maken van drones om aanslagen uit te voeren. Om die reden wordt er volop onderzoek gedaan naar counterdronemaatregelen, zoals detectiesystemen en wapens om drones op afstand onschadelijk te kunnen maken. Zo overweegt het Franse leger de inzet van laserwapens tijdens de Olympische Spelen van 2024.

(bron: Forbes)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier