Video

Kijken: drone filmt extreme droogte in Nederland

Het is momenteel extreem droog in ons land. Het grondwaterpeil staat in meerdere provincies lager dan ooit, havens zijn veranderd in modderpoelen, binnenvaartschepen kunnen amper nog zware vrachten vervoeren en akkers, bossen en heidegebieden staan er verdord bij. Videobedrijf Drone Chiefs maakte confronterende opnamen van de extreme droogte in Nederland.

Pijnlijk zichtbaar

Niet alleen in Nederland is het extreem droog: heel Europa zucht onder de gevolgen van het neerslagtekort. Daardoor is er in ons land veel minder aanvoer van rivierwater dan gebruikelijk. Dat leidt tot extreem lage waterstanden, en kenmerkend voor onze delta, tot verzilting van het grondwater. Ook is er een verhoogd risico op natuurbranden.

Om de droogte het hoofd te bieden worden uitzonderlijke maatregelen genomen. Van sproeiverboden tot en met het vullen van sloten met gezuiverd rioolwater en het minder vaak openen van bepaalde sluizen. Ook burgers wordt gevraagd zuinig te doen met drinkwater. Maar al deze maatregelen kunnen niet voorkomen dat grote delen van het land er stoffig en uitgedroogd bij liggen, iets wat pijnlijk zichtbaar is vanuit de lucht.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier