ProProductnieuws

Nieuwe drone-app helpt om plaats ongeval binnen paar minuten in 3D vast te leggen

Het Amerikaanse softwarebedrijf SkyeBrowse heeft een nieuwe tool ontwikkeld die first responders in staat stelt om een plaats ongeval binnen een paar minuten in 3D vast te leggen. De tool genaamd Hyper laat eerst een drone autonoom rondvliegen boven de locatie, om vervolgens op basis van videogrammetrie een nauwkeurige 3D-reconstructie te genereren.

Belang van 3D-reconstructies

Het maken van 3D-reconstructies op basis van drone-opnamen is een belangrijke toepassing voor onder andere onderzoekers van verkeersongevallen. Ook voor de latere analyse van een plaats delict door de recherche kan zo’n 3D-model zeer waardevol zijn. Er kunnen namelijk allerlei metingen worden uitgevoerd in het model en ook kan een scene achteraf vanuit alle kanten bekeken worden. Een ander voordeel is dat een digitale 3D-reconstructie eenvoudig met teamleden op afstand gedeeld kan worden.

Maar vaak is het maken van een 3D-model op basis van drone-opnames een tijdrovend proces: eerst moet ter plaatse een waypointmissie aangemaakt worden, om vervolgens de vlucht uit te voeren, waarna op basis van fotogrammetrie een 3D-model gemaakt kan worden. Al met al een hoop handwerk en ook het genereren van het 3D-model kan soms lang duren, want het gaat om een rekenintensief proces.

Hypersnel

SkyeBrowse kiest met Hyper voor een andere aanpak. Ten eerste wordt de drone automatisch aangestuurd door de app. De gebruiker markeert het gebied waar de aandacht naar uitgaat en de app genereert vervolgens automatisch het vluchtplan. Na een laatste check op de juiste vlieghoogte door de gebruiker zal de drone de missie met een druk op de knop automatisch uitvoeren.

Tijdens de vlucht verzamelt de app videobeelden, in plaats van foto’s. Het voordeel daarvan is dat er veel meer data wordt verzameld ten behoeve van het 3D-model. Na afloop worden de opnames direct verwerkt in een cloudapplicatie. Binnen een paar minuten is een 3D-model voorhanden, dat eenvoudig gedeeld kan worden met teamleden op afstand. Volgens SkyeBrowse is elk model tot op de centimeter nauwkeurig.

“We hebben Hyper ontwikkeld voor teams die 3D-modellen van de hoogste kwaliteit en met zoveel modelijk details nodig hebben”, zegt SkyeBrowse mede-oprichter en CEO Bobby Ouyang. “Bepaalde teams eisen dat CSI, OIS en ongevalreconstructie zo snel mogelijk nauwkeurig worden gedocumenteerd. Hyper is een nieuwe stap in de richting van het beschikbaar maken van snellere en gedetailleerdere 3D-modelreconstructie.”

Compatibiliteit

De tool kan volgens SkyeBrowse gebruikt worden in samenwerking met een hele range aan drones, variërend van de Autel Evo I, Evo II Pro/8K/Dual/640T en alle drones van DJI, uitgezonderd de kleinere modellen (Mavic Mini, Mini 2, Mavic Air, Mavic Air 2 en Spark). Ook de M2EA en M300 worden niet ondersteund. Indien de drone beschikt over obstakeldetectie, dan kan die feature gebruikt worden tijdens een automatisch uitgevoerde vlucht.

De nieuwe tool is per direct beschikbaar. Data wordt verwerkt op servers in de VS. Een licentie op Hyper kost $2.999 per persoon per jaar.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier