Nieuws

Geomagnetische storm op komst: check Kp-index voor iedere dronevlucht

De Amerikaanse weerdienst SWPC waarschuwt voor de komst van een geomagnetische storm, die donderdag en vrijdag het hevigst kan uitpakken. Ook drones kunnen hier last van krijgen: de ingebouwde GNSS-ontvangers zijn gevoelig voor verstoring, met positioneringsfouten tot gevolg. Deze kunnen in het ergste geval leiden tot een fly-away of crash. Check daarom de actuele Kp-index voordat je gaat vliegen.

Zonne-uitbarsting

Een geomagnetische storm is het gevolg van tijdelijk verhoogde zonneactiviteit. Geladen deeltjes die met hoge snelheden worden uitgestoten vanaf het oppervlak van de zon stormen op de aarde af en interacteren bij aankomst met het aardmagnetisch veld in de ionosfeer. Dit kan navigatiesystemen in de war brengen en zelfs zorgen voor problemen met het elektriciteitsnet. Het kan ook leiden tot spectaculair poollicht, zelfs op onze lengtegraad.

De zonnestorm waar het Space Weather Prediction Center nu voor waarschuwt is het gevolg van een zogenaamde coronale massa-ejectie. Daarbij wordt een grote magnetisch geladen gasbel de ruimte in geblazen. Zodra deze de ionosfeer van de aarde bereikt, ontstaat een geomagnetische storm. De piek van deze zonnestorm zou liggen op 18 augustus, maar ook 19 augustus wordt er nog extra activiteit verwacht.

Problemen met GNSS

Ook de zogenaamde GNSS-ontvangers in drones (waaronder GPS, maar ook Glonass, Baidou en Galileo) kunnen storingen ondervinden als gevolg van een geomagnetische storm. Dat uit zich in problemen met de positionering. Deze wordt mogelijk minder betrouwbaar. Zelfs fly-aways kunnen niet uitgesloten worden. Ook zijn crashes met obstakels in de omgeving niet ondenkbaar, doordat de besturing minder nauwkeurig wordt.

Drones die voorzien zijn van RTK-GPS, zoals de DJI M300, M30, Phantom 4 RTK en Yuneec H520 RTK, hebben overigens minder last van dergelijke verstoringen. Dat komt doordat Real Time Kinematic (RTK) zorgt voor een lokaal correctiesignaal. Eventuele afwijkingen worden daardoor realtime gecompenseerd. Toch moeten ook RTK GPS-gebruikers rekening houden met mogelijke verstoringen of afwijkingen.

Check de Kp-index

Wil je zeker weten of je veilig kunt vliegen? Check dan de actuele Kp-index, een schaal waarop de kracht van de zonnewind wordt uitgedrukt. Deze schaal loopt van 1 tot 9. Bij een Kp-index van 5 of hoger is er sprake van een geomagnetische storm en is het verstandig om extra voorzichtig te zijn. Sommige drone-operators nemen zelfs een check op deze waarde op in hun pre-flight checklist.

Je kunt de actuele Kp-index onder andere checken op de website van het Space Weather Prediction Center. Ook kun je een app als UAV Forecast gebruiken. Te zien is dat afgelopen nacht een Kp-waarde van 6 werd geregistreerd, alhoewel de waarde in de loop van de ochtend snel weer terugliep. Het kan echter zijn dat de Kp-index komende dagen alsnog piekt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Geomagnetische storm op komst: check Kp-index voor iedere dronevlucht

 • Simon Prent

  Misschien wel goed om erbij te vermelden dat ‘de actuele KP-index’, een weergave is van ca. 2-5 uur geleden (gaat om blokken van 3uur, die na ongeveer 2 uur worden geupload). In het verleden behaalde resultaten bieden helaas geen garantie voor het heden of de toekomst. Het zijn wel gemeten waarden, dus veel accurater dan voorspellingen. Maar toch vervelend als je er 5 uur na je drone-vlucht achterkomt dat de KP 7 was ten tijde van je vlucht. Ook vervelend dat de voorspellingen verre van accuraat zijn. Zeker BVLOS een boeiend fenomeen wat ons vandaag helaas aan de grond houdt. Doe mij maar wind, dat kun je tenminste meten.

  Mocht iemand hierop een life-hack hebben hoor ik het graag…

  Beantwoorden
 • H. Biesmans

  Heeft het ook invloed op modelvliegtuigjes ?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier